BanjalukaLive

Mon04272015

Back Zdravlje Naučite djecu da pobijede dosadu


Naučite djecu da pobijede dosadu

Nova istraživanja pokazuju da je jedna od glavnih odlika mladih generacija ta što ne mogu da podnesu dosadu. Do detalja organizovano slobodno vrijeme, luna parkovi, igraonice, računari i telefoni samo doprinose ovom fenomenu. Budite roditelj koji će naučiti dijete da se samo zabavi i uživa u sopstvenom društvu.

djecak10812

Djeca dvadeset prvog vijeka imaju programiranu svakodnevicu i uvijek su pod nadzorom odraslih pa, kada se u nekom trenutku nađu sami sa sobom, prosto su zbunjeni. Njihovo rješenje je uključivanje računara, televizije, video igrica ili obraćanje roditeljima riječima: "meni je dosadno". U tom trenutku oni očekuju da ih mama ili tata zabave.

Ako želite da vaše dijete bude samostalnije u igri i da bude samo sebi dovoljno za zabavu morate mu dati priliku da "vježba". Obezbijedite mu zato dovoljno "dosadnog" tj. slobodnog vremena. Pružite djetetu šansu da zabavi samo sebe i naučićete ga kritičkom razmišljanju, snalažljivosti i rješavanju problema. Vrijeme je da počne da provodi više vremena sa sobom.

Ključan faktor u pomaganju djetetu da se osamostali u igri i ispunjavanju vremena je da pronađete aktivnosti koje će ga zabaviti i držati mu pažnju. Tajna je u tome da aktivnosti budu prilagođene dječjem rasponu pažnje, sposobnostima i uzrastu. Evo nekoliko prijedloga.

ČITANjE

Knjiga je u mnogim situacijama najbolji drug. Prenesite djetetu zato ljubav prema čitanju, možete mu i urediti poseban kutak za čitanje u koji će poželjeti da ode. Upišite dijete u biblioteku, pretplatite ga na omiljeni časopis ili pronađite priče na cd-u za početak. Odlična taktika je i da cijela porodica odredi trenutak kada se sve ostavlja i svako nešto čita.

HOBI

Sviranje nekog muzičkog instrumenta, bavljenje sportom, crtanje, fotografija, kuvanje, skupljanje sličica ... pomozite djetetu da pronađe svoj hobi jer će ga upravo neka od ovih aktivnosti opuštati kad poraste.

IGRA NAPOLjU

Ako je vašem djetetu potrebno nagovaranje da izađe iz kuće ohrabrite ga tako što ćete pripremiti korpu igračaka samo za napolje (krede, balončići od sapunice, trotinet, kofica i lopatica). Ako voli košarku a nema koša u blizini napravite jedan u dvorištu ili sa komšijama. Napravite zmaja ili mu dajte da nešto farba. Igra napolju je veoma važna za razvoj djece, piše Najbolja mama na svijetu.

KUTIJE I KARTON

Kartonska kutija je jedna od najbolh igračaka. Od njih se može napraviti svašta i obezbjeđuju sate imaginativne igre. Uz malo boje i mašte kutije postaju zamkovi, garaže, prodavnice i sl.

Ovo su samo neke od ideja, ne morate ih probati sve niti se ograničiti. Važno je da vašem djetetu pokažete alternativu za ekrane, pustite ga da se zaigra bez brige da se osjeća usamljeno i da se ne plašite da ga naučite da se izbori sa dosadom. Činite mu veliku uslugu za budućnost.

(Smedia)

 

 

Demofest