BanjalukaLive

Fri04272018Laganje šteti vašem zdravlju

laganje0808-1

Za vaše zdravstveno stanje, najbolje je da budete iskreni, otkrili su naučnici.

Iskrenost može poboljšati vaše psihičko i fizičko zdravlje, pokazalo je istraživanje u kojem je učestvovalo 110 osoba starih između 18 i 71 godine. Tokom ispitivanja je ustanovljeno da su iskreniji ljudi iskusili manje psihičkih problema, kao i da su rjeđe patili od napetosti ili tuge. Osim toga, imali su i manje problema sa fizičkim zdravljem uključujući i bol u grlu i glavobolju.

Tokom istraživanja, jednom dijelu ispitanika rečeno je da se suzdrže od svih laži tokom istraživanja, dok su ostali bili kontrolna grupa kojoj nisu data nikakva uputstva o laganju. Obe grupe su svake nedjelje odlazile na poligrafski test, a pri tom su ispitivani o lažima koje su izrekli tokom nedjelje. Ustanovljeno je da su u prosjeku lagali 11 puta nedjeljno.

Rezultati su pokazali vezu između manje laganja i boljeg zdravlja. Zdravlje je bilo u značajno boljem stanju kod učesnika u grupi koja nije lagala. Takođe, kada je kontrolna grupa imala zadatak da tri puta kada je u iskušenju da slaže, kaže istinu, iskusili su i manje zdravstvenih problema.

(Lepota i zdravlje)