BanjalukaLive

Wed04252018Koje su prednosti svakodnevne šetnje?

alt

Šetanje je generalno dobar vid fizičke aktivnosti, koju ne moramo svakodnevno sa namjerom da ispunjavamo. Možemo se prošetati do prodavnice, autobuske stanice, kada izvedemo kućnog ljubimca ili do obližnjeg kafića i sve to ima dobar uticaj na naše tijelo. Međutim, malo duže šetanje ima nevjerovatne zdravstvene prednosti!

Na primjer, šetnja od 30 do 45 minuta može spriječiti dobijanje Alchajmerove bolesti u poznijim godinama, može poboljšati tonus mišića, spriječiti dobijanje glaukoma, ojačati zdravlje pluća i mnoge druge zdravstvene stvari, piše "Lepota&zdravlje".

Pročitajte koje su to prednosti u daljem tekstu i naravno, počnite da šetate što više!

1. Smanjuje rizik od Alchajmera

Šetnja je, vjerovali ili ne, dobra za um i generalno – mentalno zdravlje. Jedna studija sa Univerziteta u Virdžiniji je pokazala da su muškarci između 71 i 93 godine, a koji su hodali preko pola kilometra dnevno imali manju učestalost demencije i Alchajmerove bolesti.

2. Tonira mišiće

Poznato je da vježbanje gradi mišiće, ali ovo posebno znači kada je šetnja u pitanju. Šetanje tonira noge, zadnjicu i stomak, daje definiciju listovima i zadnjoj loži, dok podiže zadnjicu. Vodite računa o svom stavu i toniraćete trbušnjake i struk.

3. Poboljšava zdravlje srca i smanjuje krvni pritisak

Svako ko je doživio problema sa srcem bi trebalo da potraži savjet od ljekara. Međutim, šetanje može biti velika pomoć u jačanju zdravlja srca i ima pozitivan efekat na pritisak.

4. Poboljšava zdravlje debelog crijeva

Prema nekim ekspertima, šetnja može smanjiti rizik od dobijanja raka debelog crijeva čak do 31% kod žena. Šetnja između 10 i 15 minuta pomaže da ceo digestivni sistem funkcioniše idealno jer su vježbe bitne za kretanje hrane u crijevima.

5. Poboljšava raspoloženje

Ako se osjećate loše i depresivno, rješenje ovog problema može biti u šetnji kroz vaš kraj. Osobe koje se šetaju između 30 i 45 minuta svaki dan – pet puta u nedjelji, prema jednoj studiji, su pokazale da bolje raspoloženje i smanjenje "depresivnih" misli.

6. Pobjeđuje glaukom

Za one koji imaju rizik za dobijanje glaukoma, šetanje je preporučena pomoć za oslobađanje pritiska u oku. Studije su pokazale da umjereno vježbanje, kao što su džogiranje i šetnja, minimum tri puta nedjeljno može da smanji očni pritisak.

Pored svih ovih navedenih beneficija šetnje, svakodnevni izlazak napolje i šetanje takođe može da vam održi kilažu ili da vam pomogne u mršavljenju, ojača kosti, smanji rizik od dobijanja dijabetesa i poboljša zdravlje pluća. Tako da je naš savjet da što je više moguće – šetate, kako biste sebi obezbijedili zdraviji i kvalitetniji život.

Foto: Pixabay