BanjalukaLive

Fri04272018Kikiriki lopta za lakiši porođaj (Video)

kikiriki lopta0211

Većina trudnica zna da porođajna lopta ili lopta za vježbanje može učiniti porođaj mnogo komfornijim i može da pomogne karlici da se pripremi za porođaj, a kikiriki lopta je nov izum koji čak može smanjiti i visoku stopu carskog reza...

U većini bolnica na zapadu pojavila se takozvana kikiriki lopta koja umnogome olakšava porođaj budućim mamama. Meri Su, tridesetdevetogodišnja mama iz Modesta u Kaliforniji, nedavno je imala priliku da isproba kikiriki loptu kada se porađala četvrti put.

Iako se porađala skoro 36 sati, ova mama ističe da joj je porođaj bio mnogo lakši i kraći od trećeg koji je trajao blizu 48 sati.

Kikiriki lopte zamišljene su prije svega kao lopte za djecu koje pomažu razvoju fine motorike, a često se mogu vidjeti i u fizikalnoj terapiji. Međutim, ove lopte su se dosta dobro pokazale upravo u porođajnim salama.

Jedna od prvih bolnica u kojima je ova lopta uvedena u praksu je Bener univerzitetski medicinski center u Finiksu i to zahvaljujući medicinskim sestrama - Emili Botsios i Kristini Tasej koje su čak napravile i studiju njene delotvornosti koja je 2011. godine objavljena u Žurnalu za akušerstvo, ginekologiju i neonatalnu negu.

Prema njihovim riječima, lopta koju trudnice mogu namjestiti u više različitih poza, zaista pomaže bržem razdvajanju karlice i omogućava bebi lakši dolazak na svijet, a djelotvornost je veća ukoliko se koristi od prvih trudova. Naime, ukoliko porodilja počne s korišćenjem odmah na početku prvih trudova, prva faza porođaja se može skratiti za čak 90 minuta, a druga u prosjeku 22.

Osim toga, u bolnicama koje su uvele korišćenje lopte u svoju svakodnevnu rutinu, primjećeno je da je dosta smanjen broj intervencija vakumom, kao i da je smanjena potreba za pritiskanjem stomaka.

Korišćenje kikiriki lopti takođe umnogome smanjuje stopu carskog reza koja je i dalje na visokom nivou.

2015. godine Bener tim je sproveo još jedno istraživanje kojim je otkriveno da je kod 21 odsto onih koji su koristili loptu odložen carksi rez, dok je samo kod deset odsto koji su je koristili morao biti primenjen.

Iz svih tih razloga sve više bolnica uvodi korišćenje kikiriki lopti, a ono što je važno napomenuti jeste da ona mora odgovarati težini i visini trudnice - premala lopta može da bude bez efekta, a prevelika može uzrokovati dodatni bol.

(Yumama)