BanjalukaLive

Fri04272018Kako nervoza roditelja utiče na djecu?

djeca_racunar_yay0408

Najvažnije stvari učimo u najtežim situacijama...

Nismo motivisani da udovoljimo osobi koja nas je udarila, osjećamo ogorčenost, strah, a ponekad se dešava i da želimo da se osvetimo.

1. Izbrojte do 10 prije nego što bilo šta kažete ili uradite. Ako ste još uvijek ljuti, udaljite se, izađite iz prostorije i dajte sebi vremena da se smirite.

2. Opustite ramena, duboko udahnite i ponavljajte sebi neku smirujuću rečenicu.

3. Ne govorite ništa dok se ne smirite.

4. Napravite tajm-aut. Recite djetetu i sebi da vas je njegovo ponašanje naljutilo i da o tome nećete da razgovarate dok se ne smirite.

5. Razmislite o situaciji. Razmislite zbog čega se vaše djete moglo ponašati tako kako se ponašalo. Sagledajte situaciju iz njegove tačke gledišta. Osmislite reakciju koja će uvažavati situaciju gledano iz ugla djeteta i u kojoj ćete djetetu objasniti šta vas je naljutilo.

6. Razgovarajte s djetetom o tome šta se desilo kada ste isplanirali reakaciju koja uključuje vaše dugoročne ciljeve, pokazuje djetetu da ga volite, uzima u obzir to kako djete misli i osjeća, ali mu daje jasan red i strukturu.

7. Zapamtite da situacija predstavlja priliku da djete naučite kako se konflikt rješava komunikacijom i procesom rešavanja problema, prenosi "Sensa".

Kako da vaša djeca odrastu u srećne mlade ljude...

Ljutnju razumite kao znak da vaše dete i vi međusobno ne razumete svoje tačke gledišta, što znači da morate ponovo uspostaviti komunikaciju zasnovanu na razumevanju.

Ne dozvolite da vas ljutnja navede da kažete nešto zlonamjerno, ružno, da kritikujete djete kako bi se osjećalo glupo, da ga njega vičete ili ga udarite. Ne pokušavajte da se osvetite djetetu zato što vas je njegovo ponašanje izritiralo.

Upamtite da najvažnije stvari učimo u najtežim situacijama. Iskoristite svaku priliku da budete onakva osoba kakvom želite da postane vaše dijete.

(BLLIVE, Foto: Yayimages)