BanjalukaLive

Sun05202018Kako izbjeći bratsku ljubomoru

beba yay2712
Proširenje porodice za još jednog člana veliko je ushićenje za buduće roditelje. Ali, šta se dešava u glavici prvorođenog djeteta? Nije realno očekivati da ono bez problema prebrodi dolazak nove bebe u kuću i “tranziciju” od mezimčeta i jedinčeta u starije dijete. Potrebno je da mu pomognete u tome.

Evo nekoliko korisnih savjeta – kako to da izvedete:

Tokom trudnoće, zajedno gledajte slike beba, povedite starije dijete sa sobom na ultrazvučni pregled ili kod prijateljice koja ima bebu – tek toliko da se navikne. Pričajte mu/joj o tome da novorođenčad mnogo plaču i dosađuju, ali da im moramo pomoći jer smo mi “veliki” a oni mali.

Kupite starijem djetetu poklon “od mlađeg brata/sestre”. Na taj način ćete mu prenijeti poruku da ga mališa voli i da je on i dalje “glavna faca” u kući.

Kada se iz porodilišta vratite kući, potrudite se da neko drugi nosi novorođenče, tako da vam ruke budu slobodne da prihvate starije dijete u naručje. Obradujte mu se kao nikada do tada – ovo je veoma važan trenutak!

Dopustite mu da vam pomaže u poslovima oko njege i hranjenja bebe. Starije dijete će se tako osjetiti “bitnim i važnim” te mlađeg brata ili sestru neće doživljavati kao rivala već kao vašu i svoju obavezu.

Svima koji dođu da vide bebu recite da obavezno kupe i poklončić za starije dijete.

Ukoliko starije dete oseća ljubomoru, nemojte ga grditi već razgovarajte sa njim, nežno i pažljivo. Omogućite mu da izrazi svoja osećanja kakva god da su.

Pošto ćete biti prilično zauzeti oko dojenja i brige oko novorođenčeta, neka vaš suprug udvostruči vrijeme provedeno sa starijim detetom: neka ga vodi u bioskop, pozorište lutaka, bazen... I obavezno neka mu naglasi da se njih dvoje super zabavljaju dok se “mama i beba smaraju”.
(Mama&beba, Foto: Yayimages)