BanjalukaLive

Fri04272018Istina o omega-3 masnim kiselinama

omega3_kiseline

Omega-3 masne kiseline koriste nam na mnogo načina, ali kao i s bilo kojim trendom, posebno na zdravstvenom području, do nas stiže i mnogo mitova. Ako meljete sjemenke lana i mislite da ste dobili sve što vam od omege-3 treba, tek ste djelomično informisani.

Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova:

1. smanjuju rizik od treperenja srca (aritmije), što dovodi do nagle smrti

2. smanjuju koncentraciju triglicerida u krvi

3. smanjuju rast i brzinu nastanka aterosklerotičnog krvnog ugruška

4. snižavaju krvni pritisak

Naučnici još nisu sigurni koriste li omega-3 masne kiseline zdravlju mozga, jer to još nije eksperimentalno dokazano, ali sasvim sigurno vam neće štetiti.

A šta je s mitovima?

Najčešći mitovi o omega-3 masnim kiselinama (spadaju u grupu polinezasićenih masnih kiselina) i istina o njima

1. Omega-3 masne kiseline iz lana jednako su dobre kao i one iz ribe

Istraživanja su pokazala da postoji više od jedne vrste omega-3 masnih kiselina. Dva najvažnija tipa su EPA i DHA, koji se nalaze samo u ribi.

Orasi, lan i canola ulje sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), drugu vrstu omega-3 masnih kiselina. Ipak, eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) se preporučuju za zaštitu od srčanih bolesti. I ALA je korisna, ali za neke druge stvari, poput sposobnosti oporavka organizma i zdravlja kože. Ipak, potrebne su sve tri vrste omega-3 masnih kiselina.

2. Omega-3 masne kiseline ne mirišu dobro i to je normalno

Da, ako otvorite bocu ribljeg ulja, može doći do nesvjestice – to je normalno. Ali ako takav miris dolazi iz dodataka prehrani – ne koristite ih! To se ne događa često, ali dodaci omege mogu se pokvariti. Ako mirišu na užeglo ulje, nisu za konzumaciju.

3. Omega-3 su masti, dakle nisu dobre za mršavljenje

Istraživanja su pokazala da dodaci omega-3 i hrana bogata ovim sastojcima zapravo pomažu pri mršavljenju. Dakako, iako omega-3 masne kiseline neće ometati dijetu, ne biste se smjeli osloniti na njih kao primarnu metodu mršavljenja.

4. Svi dodaci omega-3 masnih kiselina su isti

Ovo je potpuno netačno. Kad kupujete dodatke prehrani u apoteci, ne pitajte samo za omega-3 nego i za sastav. Sadrže li EPA, DHA i ALA i u kojim količinama, iz kojih su sirovina dobijene, a pazite i na rok trajanja.

Najbolji prirodni izvori omega-3 masnih kiselina:

Na prvom mjestu su to riba i neki morski plodovi te riblje uljne prerađevine. Posebno se preporučuje plava riba, npr. sardine i skuše.

Osim u ribi omega 3 masne kiseline prisutne su i u drugoj hrani kao što su sjemenke konoplje, chia sjemenke, laneno sjeme, orasi, kivi i jaja kokoši čije prehrana uključuje svježe biljke i insekte.

(Net.hr)