BanjalukaLive

Fri05252018Đumbir – čudotvorni eliksir zdravlja i ljepote

djumbir pixabay2511


Đumbir je trajna, gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Hiljadama godina koristi se kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Sadži kalcijum, magnezijum, vitamine B6 i C, a bogat je gingerolom - prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva, olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost, želučane tegobe i spriječava grčeve.

Kapsaicin i piperin su hemijske supstance koje se nalaze u ljutim čili papričicama a sličnu supstancu (gingerol) sadrži i đumbir. Ova supstanca mu daje ljutkasti i drezak ukus ali isto tako ima izrazito jako anti-inflamatorno dejstvo.

Zbog ove činjenice đumbir se preporučuje osobama koje su u akutnoj fazi zapaljenskog artritisa kako bi ublažili tegobe i usporili napredovanje oboljenja. Đumbir je poznat i kao antioksidans, jer ima anti-zapaljensko, kao i anti-kancerogeno dejstvo.

Takođe, đumbir spriječava nastanak čireva podstičući lučenje sluzi, a poznata su i njegova analgetska, umirujuća i antibakterijska svojstva, prenosi Lovesensa. Zbog antihistaminskog delovanja koristi i kod liječenja alergija. Liječenje artritisa đumbirom nadmašuje rezultate liječenja na konvencionalan način. Primjenjuje se kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.

Istraživanja su pokazala da može da suzbije mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu hemoterapijom. Pomaže i kod ublažavanja menstrualnih bolova. Čaj od đumbira koristi se i u kurama mršavljenja jer pomaže stvaranju osjećaja sitosti i ubrzava metabolizam. Važno je piti 250 ml čaja od đumbira 15 minuta prije obroka.

Đumbir možete kombinovati i s drugim namirnicama i biljkama, kao na primjer limunom i nanom. Direktno u vodu narendajte korijen đumbira. Pustite da odstoji i popijte. Osjetićete lagano peckanje.

Koliko đumbira staviti najbolje ćete sami procijeniti zbog osjećaja peckanja. Narendajte đumbir u med i "začinite" s dvije kašike cimeta i dobićete savršeno sredstvo za dizanje imuniteta. Dok gutate med, osjetićete kako se disajni putevi pročišćavaju, a povećava se i kapacitet pluća. Đumbir podstiče i cirkulaciju.

Ova biljka prilično je siguran prirodni lijek i ima jako malo negativnih posljedica. Naravno, u svemu treba biti umjeren, pa tako i u ispijanju napitka budući da može doći do iritacije usne duplje. Jedine osobe kojima se ne preporučuje da ga uzimaju su one koje imaju žučni kamenac (jer đumbir podstiče proizvodnju žuči) i koje uzimaju lijekove za razređivanje krvi.

Kod nekih osoba može prouzrokovati i gorušicu. Đumbir je djelotvoran u sitnim količinama od nekoliko grama. Da biste izbjegli neželjene posljedice nemojte konzumirati više od 5 grama dnevno. Čaj ima manje neželjenih posljedica od đumbira u prahu.

Impresivne činjenice o đumbiru


- Održava normalnu cirkulaciju krvi

- Ublažava mučninu nastalu tokom putovanja

- Poboljšava apsorpciju hranljivih sastojaka

- Djeluje preventivno na prehladu i GRIP

- Ublažava stomačne probleme

- Djeluje preventivno na razvoj raka debelog crijeva

- Ublažava BOL i upalne procese

- Djeluje umirujuće na bolove i nadražaje usljed respiratornih infekcija

- Koristi se u liječenju raka jajnika

- Ojačava imunitet

- Koristan je saveznik u borbi protiv jutarnjih mučniina.

Foto: Pixabay