BanjalukaLive

Wed04252018Depresija: Simptomi, savjeti i liječenje

depresija yay1204

Prepoznavanje simptoma depresije i traženje pomoći što ranije povećava šanse za suočavanje s depresijom, poboljšanje vašeg stanja te konačni oporavak...

Depresija nije samo osjećaj sniženog raspoloženja. Ako ste depresivni, osjećaji tuge i opšteg nedostatka motivacije s vremena na vrijeme su intenzivniji, a stanje može trajati dili mjesecima. Osjećaji postaju toliko intenzivni da ometaju način na koji razmišljate i ponašate se, te utiču na vaš svakodnevni život.

Depresiji ne mora prethoditi nikakav događaj, može doći „sama od sebe“. No, u mnogim slučajevima, može biti pokrenuta značajnim životnim događajima, posebno događajima vezanim s gubitkom. To nije samo osjećaj gubitka bliske osobe ili partnera.

Druge vrste gubitka takođe mogu uticati na razvoj depresije. Pri tom mislimo na gubitak posla, gubitak zdravlja, gubitak samostalnosti, gubitak društvenog, socijalnog, radnog okruženja.

Takve situacije mogu dovesti do sniženog raspoloženja, bezvoljnosti, osjećaja praznine, iako neće svako, ko doživljava takve osjećaje, razviti depresiju. Važno je biti svjestan kako ove situacije mogu biti okidači za depresiju.

U situaciji kada se prolazi kroz teško razdoblje ili period osjećaja tuge, treba potražiti pomoć što ranije. Na taj način se može spriječiti da normalna reakcija na tugu ili na određene promjene u životnim okolnostima pređu u depresiju.

Doživljaj navedenih simptoma u većini dana u posljednjem mjesecu, govori o potrebi traženja pomoći:

stalno prisutan umor,
poremećaj spavanja,
gubitak apetita ili pretjerivanje u jelu,
promjena tjelesne težine u relativno kratkom vremenu - gubitak ili dobitak,
osjećaj fizičke boli,
bezvoljnost i nemogućnost uživanja ​​u stvarima u kojima ste ranije uživali,
izolacija od ljudi, posebno bliskih,
otpor prema uobičajenim aktivnostima,
gubitak samopoštovanja i osjećaj besmisla,
osjećaj krivnje,
nemogućnost koncentracije,
osjećaj tjeskobe,
suicidalne misli.

Ako simptomi traju duže od mjesec dana, tada treba pomisliti  da se radi o depresij, te je poželjno potražiti stručnu medicinsku pomoć.
Potrebno je što jasnije predočiti tegobe koje su se javile: napraviti popis simptoma, da li su intenzivniji u određeno doba dana ili prilikom posebnih prigoda, koliko dugo traju i njihov uticaj na svakodnevni život i odnos s drugima. Objasniti sve okolnosti koje bi mogle uticati na stvaranje tih simptoma. Ponijeti popis svih lijekova koje trenutno uzimate, uključujući i bezreceptne lijekove, piše "Zdravo budi.hr".

Biti otvoren i iskren te zapamtiti da je sve što je razgovarano sa ljekarom povjerljivo.

Postoji više načina tretmana depresije, ovisno o težini simptoma, a oni uključuju:

Savjet od liječnika, potpora u novonastalom stanju, edukacija zbog lakšeg prihvaćanja postojećih problema, psihoterapija, u prvom redu suportivna psihoterapija kao i kognitivno–bihevioralna terapija (pojedinačna ili grupna) koja se sve više koristi u liječenju bolesnika s depresijom; grupna psihoterapija smanjuje osjećaj usamljenosti bolesnika, ublažavaju se njegove emocionalne tegobe i jača samopoštovanje.

Farmakoterapija antidepresivima su temeljna terapija umjerno teške i teške depresivne epizode. Danas postoje brojni antidepresivi različitih mehanizama djelovanja. Svaki antidepresiv se po određenim osobinama razlikuje od ostalih. Zbog velikog broja antidepresiva, vrsta i doza prilagođavaju se svakom bolesniku. Podnošljivost modernih antidepresiva generalno je dobra.

Elektrokonvulzivna terapija (EKT) se koristi ukoliko su lijekovi bez učinka. EKT je također učinkovito kod psihotične depresije. Liječenje lijekovima se obično nastavlja nakon prekida EKT.

Transkranijska magnetska stimulacija (TMS). Ova relativno nova terapija depresije i brojnih drugih moždanih bolesti preporučuje se kad druge terapijske opcije ne daju dovoljne rezultate ili u kombinaciji s drugim terapijama.

Prema današnjim saznanjima kao najefikasniji pristup pokazala se kombinacija farmakoterapije i psihoterapije koji mogu imati sinergistički efekt kreirajući bolji završni učinak.

Ljekara zamolite da vam objasni:

koji tretmani mogu biti prikladni u vašem slučaju i zašto?
koji je mehanizam djelovanja pojedinih tretmana te njihove prednosti i rizici?
kada možete očekivati poboljšanje?
koliko dugo treba trajati liječenje?
koliko često treba dolaziti na kontrolne preglede?

Važno je sarađivati sa ljekarima,ispoštovati terapiju i redovno odlaziti na kontrole. Takođe je poželjno baviti se nekom fizičkom aktivnošću, eventualno koristiti neke tehnike opuštanja, biti socijalno aktivan uz mogućnost razvoja novih prijateljstava i interesa, a sve u korist konačne dobrobiti i zdravlja.