BanjalukaLive

Tue04242018Bolje raspoloženje za 5 minuta

vanila

Evo jednostavnih načina kako da budete bolje raspoloženi uz namirnice koje su vam skoro uvijek nadohvat ruke.

Stručnjaci predlažu da se od blage depresije, potištenosti ili neraspoloženja ne liječite obavezno tabletama. Popijte čašicu rakije, pojedite punu porciju voća, uzmite malo ribljeg ulja i eto boljeg raspoloženja.

Vanila

Aromatični miris vanile kod većine ljudi izaziva prijatnost. Molekuli iz esencijalnog ulja ili čaja od vanile podstiču dijelove našeg mozga na opuštanje.

Jabukovača

Čašica domaće tople jabukovače liječi skoro svaku bolest pa i napetost i razdražljivost. Stručnjaci kažu da se razdražljivost smanjuje poslije pet minuta. Naravno, kao i kod svakog lijeka, bitna je doza – jedna čašica je sasvim dovoljna.

Voće

Voće ne utiče dobro samo na ljudsko zdravlje već i na psihu. Dvije činije voća dnevno učiniće da se osjetite vedrije i optimističnije. Složeni ugljeni hidrati povećavaju proizvodnju serotonina.

Riblje ulje

Esencijalne masnoće omega 3 su među boljom hranom za mozak. Stručnjaci predlažu da tri ili četiri puta nedjeljno jedete ribu.

Dodiri

Masaža stimuliše nerve koji vode od kože do hipofize, žlijezde u mozgu koja proizvodi endorfin. Dvije polučasovne masaže nedjeljno dižu nivo endorfina za 30 odsto.

San

Dobar san je osnova dobrog raspoloženja. Bitno je da spavate u prostoriji u kojoj nema buke i vještačkih izvora svjetlosti.