BanjalukaLive

Wed05232018Bebina soba iz snova, odabir namještaja

beba yay2602

Odabir nameštaja za bebinu sobu je najljepši dio uređenja sobe, ali roditelji često mogu da se nađu u dilemi. Evo male pomoći kako da odaberete sve što vam je potrebno za bebinu sobu iz snova...

Soba za bebu bi trebalo da, prije svega, bude funkcionalna. Prilikom odabira namještaja za bebu, bilo bi najbolje da to budu elementi koji mogu da se upotrebljavaju i u starijem uzrastu, jer je to mnogo ekonomičnije za kućni budžet.

Evo nekoliko najosnovnijih stvari koje će vam biti potrebne za bebin kutak:

Krevetac

Krevetac predstavlja centralni deo bebine sobe, to je mjesto gde će ona provesti najviše vremena spavajući, te je ovo i jedan od najbitnijih proizvoda koje treba promišljeno kupiti. Ali prije nego što kupite krevetac, zamislite svoju bebu kao petogodišnjeg dječaka ili djevojčicu - da li ćete morati da kupujete novi krevet za svaki njen uzrast? Zato ne bi bilo loše da razmislite o kupovini konvertibilnog kreveca, koji zahvaljujući svojoj funkcionalnosti može da se transformiše - od kreveca se može dobiti krevetić za mališane, ali i veći krevet za stariju djecu. Kupovinom konvertibilnog kreveca uštedećete novac na duže staze i osigurati sličan izgled bebine sobe i tokom detinjstva.

Savjet: Za dostavu kreveca (i komode) može biti potrebno i do 10 nedjelja, zato na vrijeme razmišljajte o kupovini.

Komoda za presvlačenje

Komoda za povijanje nije neophodan komad nameštaja u bebinoj sobi, ali ako imate prostora, svakako je lijep i funkcionalan dodatak. Potražite komodu srednje visine kako biste se lakše nagnuli prilikom mijenjanja bebinih pelena. Gornja fioka bi trebalo da vam posluži za čuvanje pelena, kako bi vam bile pri ruci, a takođe bi pre kupovine trebalo da provjerite da sve fioke klize lijepo.

Savjet: Komoda je koristan komad namještaja tokom bebinih prvih nekoliko mjeseci života, ali kasnije, kada postane nemirnija i pokretljivija, komoda može da predstavlja opasnost, budući da beba može da padne. Zato je izuzetno važno da je ni na trenutak ne ostavite samu na komodi.

Dušek za krevetac

Nažalost, dušeci ne dolaze uz krevetac, ali nisu ništa manje bitni. Naime, pri kupovini dušeka za bebin krevetac važno je da izaberete dušek dizajniran posebno za bebe, jer meka površina za spavanje može da predstavlja opasnost od gušenja, a isto tako povećava rizik od sindroma iznenadne smrti (SIDS).

Čaršav

Kompleti posteljine za bebe često su i dvostruko skuplji od onih za vaš bračni krevet. Ako slušate savjete o sigurnosti bebe tokom noći, neke dijelove nećete smjeti ni da koristite. Stoga savjetujemo da kupite jednobojni čaršav.

Nepromočiva navlaka

Beba će se u svom krevetiću upiškiti i ukakiti vjerovatno više hiljada puta, te će vam biti potrebna nepromočiva navalaka, ukoliko ne želite da non-stop mijenjate posteljinu i perete dušek. Zato olakšajte sebi život i obavezno nabavite nepromočivu navlaku za krevetac.

Ormar

Nikada dovoljno mjesta za bebine stvarčice! Kako biste izbjegli gomilanje korpi, komoda i polica, najbolje je da izdvojite novac za veći ormar u koji možete odlagati bebine stvari i posteljine. Naravno, ukoliko u bebinoj sobi za tako nešto ima prostora. Takođe bi bilo poželjno da ormar bude stabilan, najbolje pričvršćen za zid, što je važno kada beba propuzi.

Police za igračke

Na otvorenim policama mogu da budu naslagane omiljene igračke, nekoliko slikovnica, bebi alarm...
(Yumama, Foto: Yayimages)