BanjalukaLive

Wed04252018Aspirin u voću

jagode_dijeta

Lijekovi koje možemo naći u prirodi šareni su i sitni baš kao i oni koje nude farmaceuti. Ali, u prirodi su lijekovi zapakovani u sitnim voćnim bobicama koje su vrlo ukusne i nemaju nikakve neugodne nuspojave.

Borovnice su prepune fito-nutrijenata. Sadrže elaginsku kiselinu, katehine, antocijanine i salicilnu kiselinu. Borovnice su zapravo prirodni aspirin. Da, sljedeći put kada budete imali glavobolju, samo pojedite borovnice! Pomažu i pri smanjenju broja proteina ​​koji se dovode u vezu s bolestima mozga kao što su Alchajmer i Parkinsonova. Spriječavaju i opasne neurološke poremećaje.

Kupine

Kupine sadrže vrlo važnu hranjivu materiju poznatu pod imenom - elagična kiselina. Ona štiti ćelije kože od štetnih UV zraka. Usporava i raspadanje kolagena u koži. Jedete li ih često nećete se izborati.

Ribizle

Ribizle su posebno cijenjene jer sadrže gama-linoleničnu kiselinu. Jedete li ribizle smanjićete svrab u očima i začepljenje sinusa.

Maline

Maline takođe djeluju poput aspirina. Jedući maline možete da izlečite glavobolju, jer sadrže bitan spoj koji znatno smanjuje bol i upale, čak i bolje od aspirina. Pojedini nutrijenti u njima štite ćelije od prljavih supstanci koje se nalaze u prerađenoj hrani i duvanskom dimu.

Jagode

Jeste li znali da jagode sadrže više vitamina C nego narandže? Zovu ih i fabrike antioksidanasa, a jedući ove bobice spriječićete artritis, gubitak pamćenja, različite oblike raka i bolesti srca. Osim toga one su tako slasne sa šlagom - samo neka bude bez šećera.