BanjalukaLive

Fri052520189 ključnih tačaka u razvoju bebe

beba pixabay2212


Ogromno je zadovoljstvo podizati dijete, biti svjedok prvog osmijeha, puzanja ili koraka. Ali, kako prepoznati da li se beba pravilno razvija ili pak zaostaje za vršnjacima? Evo nekoliko smjernica magazina "Mama i beba".

1. Prvi osmijeh (oko 8. nedjelje)

Do osme nedjelje života novorođenče se osmjehuje samo refleksno. Potrebno je dosta vremena da se razviju nervni sistem i vid kako bi vam svjesno odgovorilo osmijehom. Smijanje je prva bebina vještina – kroz nju uči kako funkcionišu veze, a ujedno je i signal da se emocionalno razvija. Osmijehom beba pokazuje da umije da razlikuje emotivna stanja – srećna je kada ste u blizini a tužna kada niste pored nje.

2. Prevrtanje (2-3. mjesec)

Dok leži na stomačiću (ovo bi trebalo da nadgledate), beba će se podizati i pomjerati napred-nazad ili praviti pokrete nogom nalik šutiranju. Ukoliko je dovoljno jaka, uspjeće da se prevrne (može se desiti da se zbog toga iznenadi i zaplače). Da bi se kretala naprijed, potrebno joj je više snage i bolja koordinacija pokreta, što će biti u stanju tek kada navrši pet mjeseci. Nije potrebno učiti bebu da se prevrće, samo joj za ovu aktivnost obezbijedite sigurno mjesto.

3. Hvatanje stvari (3-4. mjesec)

Nakon nekoliko mjeseci, bebe polako počinju da se snalaze u prostoru i da planiraju “akcije” poput hvatanja cucle. Dok ispušta i podiže stvari, dijete shvata da može da manipuliše predmetima. Na primjer, igrajući se zvečkom, u stanju je da proizvede zvuk. Sposobnost da procjenjuje položaj stvari u okruženju podrazumijeva da može više da se angažuje u igri – samostalno ili uz vas.

4. Prvi zagrljaj (5. mjesec)

Posmatranjem drugih, beba će početi da ih oponaša i da grli mamu, tatu i osobe u čijem se okruženju osjeća ugodno. Ipak, ne vole sve bebe da se grle: neke više uživaju u maženju, dok su druge zaokupljene otkrivanjem okoline. Ako dijete ne želi da ovije ručice oko vašeg vrata, nemojte se žalostiti – možda mu, jednostavno, više prija maženje prije spavanja ili dok zajedno prelistavate slikovnicu.

5. Igranje žmurke (oko 6. mjeseca)

Šta je to tako posebno u igri koja uvijek, bez izuzetka, veseli bebu? Dijete u ovom uzrastu razume šta to znači „biti prisutan“. Čak i kada ne može da vam vidi lice, zna da se krijete iza svojih ruku ili ćebenceta i svjesno je toga da ćete se brzo pojaviti. Nekoliko mjeseci kasnije beba će naučiti da se i sama skriva.


6. Sjedenje (oko 8. mjeseca)

Čim vašoj bebi dovoljno ojačaju ručice, kada stekne ravnotežu i počne da kontroliše pokrete glave, vrata i donjeg dijela tijela, moći će da sjedi i spoznaje svijet iz nove perspektive. U tom uzrastu vid joj je razvijen toliko da postaje zainteresovana za stvari koje su van njenog domašaja i probaće da se podigne da bi ih bolje osmotrila.

U početku neće moći dugo da sjedi i vjerovatno će morati da se potpomaže rukama da bi održala ravnotežu. Pomozite joj tako što ćete je iza leđa i sa strane podbočiti jastučićima. Postavite ispred ili iza djeteta omiljenu igračku i pomjerajte je: pokušavajući da je se domogne, beba će jačati mišiće grudi i nogu. Vrlo brzo će početi da sedi bez ičije pomoći!

7. Puzanje (6-10. mjeseca)

Poslije nekog vremena, dijete će vjerovatno početi da se premješta u položaj „na sve četiri“, a zatim će testirati ruke: kada shvati da mu one mogu poslužiti kao oslonac, pokrenuće se. Neke bebe preskaču tipičnu fazu puzanja na rukama i kolenima, i kreću se na guzi, okrenute stomačićem nadole ili se jednostavno okreću.

Da biste podstakli dijete na kretanje, raskrčite mu prolaz i na „putanju“ postavite igračke koje najviše voli. Napravite zajedno s njim turu po kući „na sve četiri“, ali vodite računa o tome da morate ukloniti sve perdmete na koje bi moglo da se povrijedi.

8. Podizanje (8-10. mjesec)

Sve do ovog trenutka, beba nije mogla da se podigne bez vaše pomoći. Oko osmog mjeseca mišići njenog trupa i nogu dovoljno su jaki da može sama da se uspravi. U početku će tragati za stvarima pomoću kojih će moći da se podigne, poput stranica kreveta, naslona kauča, vaših nogu…

Uklonite sve što nije bezbjedno ili dovoljno čvrsto da izdrži bebinu težinu, te namještaj s oštrim ivicama na koje dijete može pasti i povrijediti se. Iako mu možda neće biti potrebno da se drži za vaše prste da bi se podiglo, neće znati kako da savije koljena da bi se spustilo u sjedeći položaj sve dok ne napuni 10 ili 12 mjeseci.

9. Prvi koraci (od 10. do 18. mjeseca)

Prvi koraci su ogroman napredak u razvoju djeteta. Hodanje zahtijeva jače mišiće, bolju koordinaciju pokreta, osjećaj za ravnotežu i veće samopouzdanje (ukoliko je nesigurno, nedjeljama će kružiti po sobi pridržavajući se za namještaj). Kada postane sigurno na nogama, moći će u ručicama da nosi razne predmete, pa će, shodno tome, i igra biti zanimljivija.

Izvor: "Mama i beba", Foto: Pixabay