BanjalukaLive

Thu02222018Željeko Bebek: Banjaluka grad u kojem muzika oduvijek živi

bebek youtube1509


Samo sedam dana nakon zvaničnog objavljivanja 17. albuma „Ono nešto naše“, banjalučka publika imaće priliku da u subotu 16. septembra od 20.30 na ljetnjoj pozornici tvrđave Kastel pozdravi najveću zvijezdu pop rok scene nekadašnje Jugoslavije, Željka Bebeka.

- Banjaluka je grad koji mi je ostao u lijepom sjećanju i u kojem sam uvijek bio lepo primljen. Drago mi je što ću se, nakon svih godina koje su prošle, vratiti u grad u kojem muzika oduvijek živi – rekao je Bebek "EuroBlicu".

Ikona pop rok muzike u grad na Vrbasu ovaj put dolazi na nesvakidašnji način. Ipak, kako kaže, radi se o već isprobanom načinu koji se pokazao kao vrlo uspješan u njegovoj koncertnoj karijeri.

Uz prepoznatljivi “Bebek Bend”, koji će ga pratiti, publika će imati priliku da čuje i veliki tamburaški orkestar od blizu 70 svirača, koji će činiti tamburaši CTK Varaždin i Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka.

Pred orkestrom će se naći dirigent varaždinskih tamburaša Tibor Bun i umjetnički rukovodilac i dirigent GTO Banjaluka Zlatan Mirić.

- Pjevanje uz tamburu probao sam na Tamburica festu u Novom Sadu. Tada sam nastupao sa varaždinskim orkestrom. Na toj manifestaciji smo sreli Spomenka Guzijana, predsjednika banjalučkog orkestra i javila se ideja za saradnjom – rekao je Bebek.

Spoj Bebeka, Varaždina i Banjaluke na scenu će donijeti kompozicije koje su na najlepši način obilježile 40 godina karijere ovog poznatog muzičara.

Na repertoaru će se naći najveći hitovi prvog frontmena kultne grupe „Bijelo dugme“, kao što su „Kad bih bio bijelo dugme“, „Sanjao sam noćas da te nema“, „Selma“, „Ima neka tajna veza“ i mnoge druge, uz koje su odrastale generacije sedamdesetih i osamdesetih godina, a koje sa istom strašću slušaju i današnji tinejdžeri.

Bebek će uz tamburaše izvesti i neke od najvećih hitova svoje solo muzičke karijere, kao što su “Sinoć sam pola kafane popio“, “Da je sreće bilo”, “Šta je meni ovo trebalo”, “Tijana”, “Žuta ruža s Dunava”, “Oprosti mi što te volim” i “Laku noć svirači”.

Pored dobro poznatih pesama, publika će imati priliku da čuje i dvije pjesme sa najnovijeg albuma.

Željko Bebek je u karijeri snimio brojne duete, koji su postali hitovi za sva vremena. Tifa, Severina, Hanka Paldum, Halid Bešlić, grupa „Zana“, samo su neki od muzičara koji su zapjevali zajedno sa čuvenom frontmenom „Bijelog dugmeta“.

Ipak, kako Bebek kaže, duet za koji on smatra da je najbolji u njegovoj karijeri, a ujedno je za njega i najlepša pjesma koju je snimio, je duet sa Oliverom Dragojevićem „Ako voliš ovu ženu“.

- Ta pjesma je nešto posebno. Nakon nje, više nemam potrebu da snimam duete. Pored toga, želim da najavim da će i sve budeće pjesme koje budem pjevao biti i lijepe, ali će biti samo moj izbor. Sada sam dosegnuo taj nivo da mogu da radim nešto drugačije, pjesme isključivo za svoju dušu – kaže Bebek.

Koncerti Željka Bebeka poznati su po tome da okupljaju tri generacije.

- Starija uvijek stoji negde na kraju dvorane, i nikada nisam završio koncert, a da ih nisam pozdravio i zahvalio im se. Drago mi je da sam koncertima uspio da ih natjeram da još jednom obuku teksas hlače i da dođu da poslušaju pjesme koje su obilježile njihovu mladost. Središnji dio sale obično zauzima srednja generacija, dok su na početku uvijek mladi koji pevaju svaku pesmu od početka do kraja.

Ne čudi me to. Uvijek sam birao pjesme koje bude emocije, ljubav i pozitivna razmišljanja. Nije ni čudo što se u njima svi prepoznaju – kaže Bebek.

Koncertom u Banjaluci Željko Bebek završava bogatu koncertnu turneju u ovoj godini. Za sljedeću godinu najavio je veliku turneju koja će u martu započeti koncertom u Zagrebu, a na kojem će Bebek okupiti vrhunske muzičare.

Foto: YouTube/ScreenShot