BanjalukaLive

Fri04272018Raspada se sabor trubača u Guči?

trubaci1708

Orkestri iz Vladičinog hana, Leskovca, Surdulice i Vranja, njih 29, najavljuju osnivanje novog festivala „Balkan truba", jer su razočarani organizacijom ovogodišnjeg Sabora trubača u Guči!

Oni su odlučili da se više ne takmiče a, kako za Kurir tvrdi Bojan Ristić, šef orkestra „Braš bends" iz Vladičinog hana, orkestri s juga Srbije zamjerili su organizatorima to što im nisu obezbijedili smještaj i hranu u Guči, već 50 kilometara dalje, u Ivanjici, pa su smeštaj morali sami da plate.

- Orkestrima koji su učestvovali na takmičenju nije dozvoljeno ni da sviraju pod šatorima, da se predstave posjetiocima i da tako zarade za troškove, već su u njima svirali anonimni orkestri. Sve četiri nagrade osvojili su „bijeli" orkestri, a 45 minuta prije početka takmičenja putem anonimnog SMS obavješten sam da će pobijediti orkestar čiji je član bio u žiriju - jada se Ristić, i dodaje da su organizatori mogli da plate Ceci i Miroslavu Iliću hiljade evra za nastup, dok njima nisu pokrili ni troškove za orkestar.

On kaže da su u srijedu sa predsednikom opštine Surdulica Novicom Tončevim razgovarali o osnivanju sopstvenog takmičenja trubača „Balkan truba".- Tončev nam je rekao da sačekamo odgovor na našu žalbu iz Guče, pa da vidimo šta ćemo dalje - kaže Ristić.

Elvis Ajdinović iz Surdulice, koji je ove godine u Guči proglašen majstorom trube, kaže da je njemu zbog obaveza bio obezbijeđen smještaj, ali da su članovi orkestra bili u drugačijoj situaciji.

- Morali su da putuju u Ivanjicu da bi ručali, a nisu im plaćeni putni troškovi. Od 35 romskih orkestara, takmičilo se samo osam, a od 10 „bijelih" učestvovalo je pet. Zato orkestri s juga traže 5.000 evra za učešće u Guči naredne godine - kaže Ajdinović.

Tadić: Ljuti jer nisu pobijedili

Adam Tadić, direktor Centra za kulturu, sport i turizam opštine Lučani „Dragačevo", negira optužbe šefova trubačkih orkestara sa juga:

- Nije tačno da je u žiriju bio šef nekog orkestra, možda je bio neki bivši član. Sve je bilo regularno, a oni se bune samo zato što nisu pobijedili. Tačno je da smo silom prilika za 10 orkestara obezbijedili smještaj u Ivanjici, jer nije bilo mjesta u Guči, ali smo im nudili bonove za hranu. Međutim, neki orkestri su došli u Guču ranije i pronašli privatni smještaj, koji su morali sami da plate.

(Kurir)