BanjalukaLive

Fri11242017Preminuo Kris Kornel

kornelYT1805


Nekadašnji frontmen kultnog sastava iz Sijetla „Saundgarden” Kris Kornel preminuo je prenosi agencija Rojters. Kornel je umro u Detroitu u 52. godini, saopštio je njegov publicista Brajan Bamberi, okarakterisavši smrt čuvenog muzičara „neočekivanom i iznenadnom”, piše AP.

Bamberi je dodao kako je njegova porodica šokirana iznenadnom smrću, nakon koncerta koji je održao u ovom američkom gradu, kao i da će tek poslije rezultata obdukcije biti poznat uzrok Kornelovog odlaska.

Kris Kornel je rođen u Sijetlu 1964. godine, a muzičku karijeru, za koju je inspiraciju našao u opusu „Bitlsa”, počeo je kao u bendu „Šemps”, koji je izvodio obrade tuđih hitova. Proslavio se kao frontmen sastava „Saundgarden”, koji je, uz bendove „Nirvana”, „Alis in čejns” i „Prl džem”, bio perjanica grandž pokreta, koji je devedesetih opčinio svijet.

Iako je „Saundgarden” osnovao još 1984. godine, do prvih uspeha na muzičkom tržištu morao je da se strpi čitavih sedam godina, kada ovaj bend objavljuje album „Badmotorfinger”, koji je dostigao platinasti tiraž.

Još veći uspjeh na tržištu stigao je sa pločom „Superunknown” iz 1994. godine. Singlovi sa ovog albuma, koji je debitovao na prvom mjestu „Bilbordove” liste, „Spoonman” i „Black Hole Sun” ovjenčani su i sa dvije „Gremi” nagrade, prenosi Politika.Krajem devedesetih, Kornel započinje solo karijeru, ali 2001. godina označava još jednu prekretnicu u njegovom muzičkom razvoju, s obzirom na to da tada sa nekim članovima čuvenog američkog sastava „Rage Against the Machine” osniva bend „Audioslejv”. Istoimeni album ove grupe dostigao je trostruki platinasti tiraž širom svijeta.

Tokom karijere ovaj pjevač, kompozitor i gitarista objavio je pet solo albuma i sarađivao je sa mnogim kolegama. Kao i mnoge muzičare, i njegovu karijeru pratile su priče o zavisnosti od narkotika i alkohola, što je i sam Kornel, poznat i po snažnom vokalu, sa rasponom od bezmalo četiri oktave, priznao u više intervjua.

„Dugo mi je trebalo da shvatim da je bolje biti ’čist’. Liječenje mi je dosta pomoglo da izbegnem tešku depresiju u koju upadnu gotovo svi koji su bili zavisni od droge i alkohola”, izjavio je jednom prilikom.

Svoj muzički uticaj koristio je i za dobrotvorni rad. Sa suprugom Viki, sa kojom ima dvoje djece, ali i jednu ćerku iz prvog braka, osnovao je fondaciju koja je pomagala siromašnu djecu i mališane bez doma.

Foto: Youtube/ScreenShot