BanjalukaLive

Wed04252018Kusturici nagrada za doprinos muzici

kusturica_0910

Proslavljeni filmski režiser, pisac, gitarista i vođa "No smoking orkestra" Emir Kustirica dobio je na prestižnom međunarodnom džez festivalu u Montrealu nagradu za doprinos svjetskoj muzici. Ovo značajno priznanje ustanovljeno je 2005. godine i nosi ime čuvenog brazilskog muzičara Antonija Karlosa Žobima. Osim Kusturice, dobitnik ovog izuzetnog priznanja je i pjevačica i glumica Lajza Mineli.

- Nagrada korespondira sa originalnošću i kvalitetom, sa nečim što briše granice između svetova i čini posebnim svjetski džez repertoar - rekao je za "Novosti" Emir Kusturica. - Vrlo je zanimljiv taj izraz prevazilaženja granica u umjetnosti, a posebno u muzici. "No smoking orkestra" 11 godina svira po cijelom svijetu, upravo zbog svoje univerzalnosti, pokrenute iz korena naše muzike, koja je u svijetu prepoznata i prihvaćena.

Na pitanje koliko mu znači ova nagrada i gdje je granica između muzike i filma, Kusturica kaže:

- Vrlo je teško odrediti razliku između muzike i filma. Teško je znati gdje prestaje slika a počinje komponovani duh, ili još tačnije, kako se sreću ili brišu razlike između stvaranja slike i komponovanja zvuka. Mislim da je to u suštini ista djelatnost, a ovaj festival je to znao da prepozna.

Emir Kusturica i "No smoking orekstra" sinoć su održali koncert u Montrealu, gdje su prije dvije godine nastupali pred 75.000 oduševljenih posjetilaca.

- Naša uža specijalnost je da angažujemo svijet oko jedne obične ideje, a to je da se od narodnog kola može napraviti džez.

Kusta veliku popularnost i interesovanje inostrane publike za muziku "No smoking orkestra", koja se oslanja na našu tradiciju, objašnjava riječima da mali narodi uvijek imaju marginalnu ulogu, i dodaje:

- Ovdje se deselo to da je pronađen put kroz filmove da muzika, koja je jednako vrijedna kao i sva naša kulturna zaostavština, bude plasirana u pravom energentskom kontekstu. Muzika danas nije isto što je bila prije 100 godina, kao što ništa nije isto. Ali, suštinski, pokretači svijeta i igre sa ljudskim impulsima su ostali isti. Naša muzička zaostavština je toliko bogata da se lako transformiše i od nje pravi vrlo snažna komunikacija sa svijetom. Mi sviramo muziku kao što se u ishrani pravi organska hrana.

Odmah poslije koncerta u Kanadi, Kusturica i njegov bend putuju u Belgiju, gdje nastavljaju turneju. Sviraće u Francuskoj, Španiji, Italiji, a samo u julu održaće 15 koncerata. Gotovo paralelno sa turnejom, izvodi se i pank opera "Dom za vješanje", koja će 16. jula igrati u Španiji, a u oktobru se očekuju i nova izvođenja. Na turneji sa "No smoking orkestrom" debituje glumac Ivan Jevtović, koji u bendu ali i u "Domu za vješanje" zamjenjuje dr Neleta Karajlića.

- Ivan vrlo dobro pjeva, odlično se kreće na sceni, a i dobro izgleda - istakao je Kusturica.

(Novosti)