BanjalukaLive

Fri04272018Kućne maske protiv akni

maska_lice

Osim što zbog njih koža lica izgleda ružno i ima tamniji ton, akne su i veliki neprijatelj samopouzdanja. Osobe čija je koža prekrivena aknama izbjegavaju da izlaze i druže se.

Ovo su neke jednostavne, jeftine i brze metode za borbu protiv akni. Naravno, neće svaka maska ili losion dati isti rezultat, jer je svaka koža različita, pa je neophodno da isprobate šta vam najviše prija i daje najbolje rezultate.

Losion od soli

Losion od soli je veoma efektan u isušivanju akni i čišćenju kože. Ujedno, ovo je i najjednostavniji i najjeftiniji način da tretirate kožu lica. Pomiješajte vodu sa malo morske ili kuhinjske soli i ovom tečnošću premažite akne. Ostavite losion da djeluje na koži oko pola sata, pa ga isperite.

Mikstura od sode-bikarbone

Soda-bikarbona je još jedan sastojak koji se u svako doba može pronaći u svakom domaćinstvu, a može da napravi čudo kada je riječ o tretiranju akni. Uzmite sasvim malo sode-bikarbone, ubacite u vodu i napravite miksturu, pa time premažite kritična mjesta na licu. Ostavite da djeluje do 15 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Maska sa jogurtom

Ugrijte jednu kašiku meda, kako bi med postao tečan, i ubacite je u punomasni jogurt. Mažite masku na aknama zahvaćena područja. Ostavite da djeluje barem 20 minuta, a zatim lice isperite hladnom vodom. Da biste postigli bolje rezultate, ovaj tretman ponavljajte svakoga dana.

Maska od ovsene kaše i crnog luka

Smjesa napravljena od ovih sastojaka svakako nema prijatan miris, ali stručnjaci kažu da je vrlo djelotvorna. Stoga, odlučite šta vam teže pada - petominutna smrdljiva maska ili lice prepuno akni? Ako ste se opredjelili za masku, najprije oljuštite jedan luk srednje veličine i usitnite ga u blenderu. Zatim skuvajte čašu ovsene kaše i, kada se ohladi, u nju dodajte usitnjeni luk. Možete u to da stavite i med, ako procijenite da je smjesa previše gusta ili dodajte kukurzno brašno u slučaju da je rijetka. Masku držite na licu 15 minuta.

Maska od bjelanca

Ovaj tretman nije dobar samo za akne, već i dubinsko čišćenje. Poslije njega koža će biti meka i glatka, ali i očišćena od mitisera. Proteinska maska je dobra za masnu kožu, a pravi se tako što se ulupa bjelance i u njega doda nekoliko kapi limuna. Masku nanosite četkom ili prstima. Premažite je preko cijelog lica, osim na dio oko očiju i usana. Poslije 15 minuta, kada se stvrdne, isperite je hladnom vodom.

(BLLIVE/ Novosti)