BanjalukaLive

Tue04242018Banjaluka: Modna revija "Prepoznaj ženu u meni"

revija3011

Jedinstvena modna revija pod nazivom "Prepoznaj ženu u meni" održana je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Učestvovale su žene sa i bez invaliditeta, a koje su svojim primjerom pokazale da se ljepota i jednakost nalaze u različitosti.

Reviju je otvorio gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić koji je poručio da lica sa invaliditetom imaju potrebu uključivanja u sve društvene događaje, te da je sinoćnja revija bila prilika za to.

"Ovo je modna revija u kojoj dvadesetak naših dama, među kojima su i osobe sa indvalitetom i osobe bez indvaliditeta, zajedno učestvuju u jednoj reviji ljepote i šarma i svaka od nje je sprecifična i šarmantna na svoji način, a sve zajedno prestavljaju žensku ljepotu", naglasio je Radojičić. Istakao je još i da nas ovaj događaj podsjeća da obratimo pažnju na položaj lica sa indvaliditetom i na njihovu uključenost u sve društvene tokove.

"To su lica koja u našem, ali i drugim društvima imaju različite oblike poteškoća – težeg pristupa zapošljavanju i socijalnog položaja, pa do fizičkih barijera, odnosno težeg pristupa ustanovama", rekao je Radojičić i poručio da će grad raditi na otklanjanju arhitektonskih barijera.  On je izrazio zadovoljstvo što Banja Luka na ovaj način obilježava 3. decembar – Međunarodni dan lica sa invaliditetom.

Tanja Mandić-Đokić iz Udruženja žena sa invaliditetom "Nika", organizatora modne revije, rekla je da uz podršku zajednice ove žene mogu biti zaista onakve kakve jesu, odnosno žene sa puno potencijala.

"Svima treba podrška, nama možda malo više da bismo iskoristile svoje potencijale i bile ono što jesmo", rekla je Đokićeva.

Organizatori su poručili da je cilj događaja bio da se ukaže na položaj žena sa invaliditetom kao višestruko marginalizovane društvene grupe i da se utiče na promjenu načina percepcije ovih žena kao neženstvenih i slabih.

Na reviji su učestvovale žene različitih profesija i godina, a prikazane su i modne fotografije žena sa invaliditetom o temi stila 20-ih godina prošlog vijeka.

Snežana Kutlešić-Stević, odbornica Skupštine grada Banjaluka i jedna od organizatorica ove revije naglasila je da je na reviji učestvovalo 26 žena, žena sa indvalitetom i žena iz javnog života.

"Moram reći da smo dobro prihvaćene u čitavoj okolini i cijela lokalna zajednica je pokazala veliki interes da bude večeras sa nama i da podrže našu reviju. Željeli smo da pokažemo da koliko god smo različite mi smo u stvari jednake i da žene sa indvalitetom nisu žene sa posebnim potrebama već imaju iste potrebe kao i mi",  pojasnila je ona.

Događaju u Banjaluci prisustvovao je veliki broj gostiju, predstavnika institucija i ustanova koji su na ovaj način podržali akciju kojom se želi usmjeriti pažnja i uticati na promjenu stavova javnosti o ženama sa invaliditetom.

Foto: Grad Banjaluka