BanjalukaLive

Tue042420185 trikova koje treba da znate o maskama za lice

lice maska yay

Saznajte kada je idealno vrijeme za stavljanje maske, ali i šta je zabranjeno u upotrebi ovog proizvoda...

Barem jedno nedjeljno koži lica treba da podarite čarobno djelovanje maski jer one su prepune aktivnih sastojaka koje prodiru u epiderm, revitalizuju kožu i dodatno je hrane.

Da bi rezultat bila lijepa i sjajna koža slijedite ovih 5 trikova za učinkovito djelovanje maski:

Prije nego što stavite masku…

Maske se mogu nanositi svaki dan, ako se radi o osvježavajućim i hranjivim maskama, ali ako želite kožu dubinski očistiti, onda to radite jednom nedjeljno, a sve druge maske po pravilu se mogu upotrebljavati i do dva puta nedjeljno ili prema preporuci proizvođača.

Prije nego što stavite masku, kožu treba dobro da očistite. Najdjelotvornije je da napravite piling koji će ukloniti sve mrtve ćelije i ‘probuditi’ kožu ili je dobro da ‘naparite’ jer čista i sjajna koža bolje i dublje upija aktivne sastojke iz maske.

Zašto je vrijeme bitno?

Maska se po pravilu na koži drži od tri do 15 minuta, ali i to zavisi od proizvoda do proizvoda. Pažljivo čitajte uputstva na deklaraciji i vodite se time. Jer, ako masku držite prekratko, neće imati pravi učinak, dok predugo držanje maske na koži može izazvati iritaciju, posebno ako nanosite maske za čišćenje lica.

Uklonite sav ‘višak’

Masku možete skinuti umivajući se toplom vodom ili ‘strgnuti’ je u jednom potezu. Obavezno ostatke maske uklonite blaznicama ili namočenom vatom. Nakon što kožu dobro osušite tapkajući mekanim peškirom, nahranite je hidratantnom kremom.

Zabranjeno na područje oko očiju?

Maske imaju visoku koncentraciju aktivnih sastojaka koji mogu izazvati iritaciju na ovom veoma osjetljivom području. Upravo zato u trgovinama možete naći posebne maske za područje oko očiju, koje su nježne i hranjive. One sadrže sastojke koji smanjuju navalu krvi koja može štetiti ovom području. One u isto vrijeme smanjuju i jastučiće ispod očiju, uklanjaju podočnjake i ublažavaju nastale bore.

Uvijek postoji pravo vrijeme za…

Pravo vrijeme za stavljanje maski je uveče, kada je cirkulacija u našem tijelu najaktivnija, a koža pripremljena za hranjive sastojke. Stručnjaci savjetuju da ne stavljate masku nakon 22 sata jer koža ima manju aktivnost, a posebno ne ujutro jer je metabolizam kože najsporiji.
(Izvor: Elle.hr, Foto: Yayimages)