BanjalukaLive

Mon05212018Veliki trikovi za male stanove

stan yay0506


Mali stan nije razlog da ne poželimo nešto više, svjetlije, prozračnije i ljepše.

Prostor se može povećati na nekoliko načina, a tri osnovna podrazumijevaju sljedeće:

- Da se ukidaju sve pregrade ili bar one koje nisu neophodne,
- Da se u stanu koristi prevashodno svijetao namještaj,
- Da se u enterijeru posebno ističe poneki komad namještaja da bi se stvorio osjećaj prostranosti i svježine.

Ovako dizajniran stan daje osjećaj da se nalazi van grada, a osim ovih bazičnih pravila postoje i brojne dodatne mogućnosti da ublažite ili potpuno neutrališete ograničenja malog stana. Predstavljamo vam nekoliko najpraktičnijih trikova za male prostore.

Kombinovani orman sa sofom

Odličan način da maksimalno iskoristite prostor za spavanje i odlaganje stvari je kombinovani orman dobro ukomponovan sa sofom koja je zapravo krevet. Najbolja opcija je da orman bude u bijeloj ili nekoj svjetlijoj boji jer će na taj način “otvoriti prostor”, a istovremeno ovaj komad namejštaja neće isticati previše, pa će prostor djelovati organizovaniji i veći nego što zapravo jeste. Preporučljivo je da se bijeli orman dopunjuje sa suprotnim zidom iste bijele boje, ali i istaknutim reljefom cigle.

Zavjese i sitni detalji

Zavjese i tapete su izuzetno bitni detalji u svakom stanu, a posebno u malim. U ovakvim stanovima se preporučuje korišćenje nabranih zavesa od cvetnog materijala jer stanu daju “miris” seoskog stila, što atmosferu i boravak u manjim prostorima čini prijatnijim. Ako taj ambijent upotpuni neki upečatljiv detalj, kao što je lava stolica “Coco Sled Base” (Busk & Hertzog), dodatno se naglašavaju pastelne boje prostora i stvara još potpuniji utisak.

Tapete u jarkim bojama

Veoma efektan trik u malim prostorima je i upotreba tapeta jarkih boja. To posebno dolazi do izražaja ako se zid nasuprot prozora presvuče vedrim tapetama, kao što je, primera radi, zelena boja s printom drveća. Ako se prostor obogati i sa dva ogledala od poda do tavanice, efekti vašeg truda i iluzija dodatnog prostora će biti još izraženija, piše "Kuća stil".


Originalna rješenja za neiskorišćen prostor

Da biste zaokružili cijeli prostor potrebna su i nešto originalnija rješenja. Jedno od njih može da bude široka polica na zidu ispod televizijskog prijemnika koja će prostor učiniti praktičnim i zanimljivijim, a ujedno stolice i druge detalje pozicionirati u neposrednoj blizini. Na taj način će “neiskorišćen prostor” ispred prijemnika po potrebi moći da se pretvori i u prostor za druženje ili obavljanje nekih sitnih poslova, što nije praksa u slučaju većih stanova.


Mala trpezarija

Dio između sobe i male kuhinje uvijek može da se unapredi u trpezarijski prostor, a to će vam uštediti nekoliko dragocjenih kvadrata jer ćete maksimalno iskoristiti deo stana koji najčešće nema nikakvu upotrebnu funkciju. Štaviše, iznad stola, a između dva prozora, idealno je mjesto za malu policu, lampe, sveće, knjige i druge sitnice za koje je u svakom stanu potreban dodatan prostor, pa će efekat ovog rješenja biti dodatno pojačan.


Raznobojni predmeti u kupatilu

Mali stan podrazumijeva i malo kupatilo, pa se predlaže jedan od najefektnijih trikova u ovom slučaju. Naime, upotreba raznobojnih predmeta u kupatilu odvraća od pomisli na skučen prostor i daje živahnu atmosferu prostoru koji nema dnevno svjetlo, pa je upotreba takvih detalja praktično obavezna praksa. Najbolje od svega je to što vam je za ovakav potez potrebno minimalno novca, pa je korist od ovog trika zapravo dvostruka.

Foto: Ilustracija/YAYimages