BanjalukaLive

Wed04252018Tri signala da nosite pogrešne cipele

cipele pixabay


Omiljene širom svijeta od strane žene jesu svakako cipele. Volimo ih, kupujemo i oduševljavamo se njima. A šta kada kupite pogrešne cipele, koje vam ne odgovaraju? 

Koliko se često oduševimo, toliko možemo i da pogriješimo u njihovom odabiru. Pročitajte savjete kako da ne pogriješite kada kupujete cipele. Omiljena obuća je važan segmet u stajlingu, nekima čak i najvažniji. Jedno istraživanje pokazalo je da čak 90 posto žena nosi preusku obuću, što može izazvati niz zdravstvenih problema, zbog toga usvojite ove savjete i nećete imati više tih problema.

Udobnost je najbitnija

Neka vam udobnost bude srazmjerno važna kao i izgled obuće. U cipelama odgovarajućeg broja trebali biste slobodno moći pomicati prste. Zato između nožnih prstiju i vrha cipele uvijek treba da postoji malo prostora. S obzirom na to da noge tokom dana otiču, preporučuje se da cipele kupujete u kasnim popodnevnim satima kada su stopala najveća. Tako ćete biti sigurni da vam model cipela savršeno odgovara.

Stopalo raste 

Tokom godina luk stopala se postepeno spušta i stopalo se širi, pa vam trebaju za broj veće cipele nego u srednjoj školi. Kako biste to primijetili na vrijeme, najbolje bi bilo da barem jednom godišnje izmjerite stopala. Nemojte se oslanjati na to da je stopalo prestalo da vam raste prije deset godina. Vodite računa o dužini stopala, piše "Svet lepote".

Prevelika obuća

Ukoliko vas na kraju dana jako bole mišići s unutarnje strane stopala, onda su vam cipele koje nosite sigurno velike. U većem broju cipela mišići u stopalima se stežu pri svakom koraku kako bi cipele zadržali na nozi. Ovakvo naprezanje može dovesti i do ozbiljnijih povreda stopala poput plantarnog fascitisa ili petnog trna kod kojeg dolazi do djelimičnog ili potpunog pucanja vezivnih niti petne kosti. Obratite pažnju na odgovarajući broj cipela jer navedeni problemi uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme.

Nadamo se da ćete usvojiti ove savjete. Ponavljamo da ne zaboravite pravilo – udobnost je jednako bitna kao i izgled. Osjećajte se lijepo i udobno u trendi obući i vašim omiljenim cipelama.

Foto: Pixabay