BanjalukaLive

Tue04242018Šta se i kada jede

hrana yay0505


Pravilnom ishranom i uz idealno vrijeme za obroke, možete bez rigorozne dijete, ne samo da skinete višak kilograma, već i da poboljšate zdravlje.

Nepravilna ishrana, preskakanje glavnih obroka i međuobroci sastavljeni od industrijske hrane, glavni su krivci za višak kilograma i narušeno zdravlje. Hronobiologija se bavi fenomenom kako ljudski organizam funkcioniše u različitim deijlovima dana, kada pojedinu vrstu hrane tijelo najbolje može da iskoristi, te u koje vrijeme se nepoželjni elementi skladište.

U jutarnjim časovima luči se hormon kortizol, koji nas razbuđuje, dok njegova koncentracija pada u večernjim satima kada počinju nesvjesni fiziološki procesi regeneracije. Ćelije su uveče ‚‚umorne”, tada počinje da se luči hormon sna, pa tijelu najviše odgovara hrana sa ‚‚brzim” šećerima.

Tri obroka dnevno

Čak 70% dnevnih potreba treba unijeti za doručak. Nije neophodno da se potpuno odreknete omiljene hrane, ali visoko kaloričan obrok mora da bude doručak. Pojedite doručak do 11 časova kako biste poštovali biološki ritam tijela. Slobodno napunite tanjir pecivom, jajima, šunkom i džemom, tačnije, možete da unesete sve vrste ugljenih hidrata jer je organizmu za početak napornog dana neophodna velika količina energije.

U jutarnjim satima tijelo najlakše topi masne naslage i ako preskočite doručak, tijelo će to protumačiti kao signal za uzbunu, pa će zbog gladi čuvati masti, umjesto da ih topi, piše "Kuhinjica".

Ručajte oko 14 časova. Unesite najviše bjelančevina jer se one sporije vare i duže ćete biti siti. Znači, za ručak hronobiolozi preporučuju meso, mlijeko i mlečne prerađevine, i naravno – dosta povrća!

Večerajte prije 20 časova, prije svega, bjelančevine (najbolje ribu) i povrće, nikako nemojte da kombinujete ugljene hidrate i bjelančevine. Kombinacija ove dvije vrste namirnica (na primjer, krompira i mesa) opterećuje želudac, pa on radi do jutra, umjesto da se noću odmara. Namirnice koje pojedemo u toku noći pretvaraju se u masnoće.

Naučno objašnjenje

Pankreas luči insulin svaki put dok jedemo. Insulin gura hranu iz krvi u ćelije, a svaki višak hrane taloži kao rezervu masti. Između tri glavna obroka izbjegavajte bilo kakve grickalice, gazirane sokove… U međuvremenu, ako između obroka ne unosimo hranu, organizam počinje da topi masne naslage. Ukoliko napravimo grešku i popodne presjedimo ispred televizora uz grickalice i čašu gaziranog soka, insulin će se aktivirati i početi da taloži višak hrane u masne ćelije.

Pet savjeta

1. Trebalo bi doručkovati najkasnije do 11 sati
2. Idealno vrijeme za ručak je od 13 do 15 časova
3. Užinajte oko 16 sati i to voće ili poslasticu, ukoliko znate da se kontrolišete
4. Nemojte večerati poslije 20 časova
5. Povrće možete slobodno jesti tokom cijelog dana, ali voće nemojte jesti poslije 18 sati

Foto: Ilustracija/YAYimages