BanjalukaLive

Thu02222018Poklonite ili bacite sve što ne nosite

garderoba pixabay1010


Jesen je počela, a to je obično vrijeme kada se pravi veliko spremanje u ormanu. Ljetnju garderobu valja skloniti i polako pripremiti džempere i toplije stvari, ali i frotire zamijeniti ćebadima i jorganima. Prvo pravilo kada se rasprema orman je da ga treba kompletno isprazniti, obrisati i izluftirati.

LETNJA GARDEROBA

Među garderobom koja je izvađena iz ormana treba sve pažljivo pregledati i napraviti nekoliko gomila od letnjih stvari. Na prvu gomilu treba staviti sve letnje stvari koje nisu protekla tri mjeseca obučene nijednom. Na drugu gomilu treba staviti oštećene stvari, a na treću ono što je često nošeno. Prve dvije gomile treba odmah baciti, a stvari iz treće oprati, ispeglati i odložiti za naredno ljeto.

TOPLIJA GARDEROBA

Džemperi moraju da se pregledaju i pomirišu, jer ukoliko je neki nošen i neopran ostavljen nekoliko mjeseci da stoji u ormanu, možda je dobio žute fleke od znoja ili parfema. Takođe, ukoliko među vunene stvari nisu ubačena sredstva koja tjeraju moljce moguće je da su se pojavile rupice.

Sve stvari koje nisu nošene godinama, bez obzira na opravdanje, treba baciti ili pokloniti. Griješi svako ko vjeruje da će oslabiti i jednog dana obući staru suknju, a isto važi i za farmerke koje s vremenom postaju demode. Pored toga što se moda mijenja i guma slabi, materijali požute i ne vrijedi gomilati stvari koje zauzimaju prostor i gužvaju novu garderobu.

Izgužvane suknje i pantalone treba prepeglati pomoću mokre krpe i okačiti da se suše, pa tek onda unijeti u orman, jer vlaga privlači gljivice. Garderoba koja se često nosi treba da bude nadohvat ruke, a stvari treba ređati prema prioritetu. Dok je lijepo vrijeme, treba oprati sve što je nošeno, a onda u orman ubaciti kesice sa lavandom ili vrećice čaja lipe, kamilice ili mirišljavi potpuri.

CIPELE

Obuća nikada ne smije da stoji u ormanu sa garderobom, ni u kutijama. Nošene cipele su izvor neprijatnog mirisa, a ukoliko nema drugog mjesta (poput cipelarnika ili špajza), sandale i papuče treba dobro očistiti i napuniti novinskim papirom, staviti u čiste kutije.

KAPUTI I BUNDE

Jakne, kapute i bunde treba protresti, okačiti da se isprave i izluftiraju. Krzno treba blago "izudarati" štapom, a kapute, možda, i ispeglati ukoliko su se napravile "falte".

DRAGE USPOMENE

Omiljena haljina, draga bluza i pokloni koji još imaju etiketu ne treba da se nađu u ormanu. Uspomene valja čuvati na fotografijama, jer nekadašnje pantalone samo mogu da razočaraju vlasnicu što više nema "dobru liniju", pišu "Večernje novosti".

Foto: Pixabay