BanjalukaLive

Wed04252018Nema rakije bez "drenje"

drenja yt1410


Ko nije probao "drenju" kod Đure Pećanca, taj kao da u Drvaru nije bio. Ako želiš najbolju rakiju, idi kod Đure i tamo probaj "drenju po propisu". Ovako mještani obavještavaju sve ljude namjernike koji dođu u Drvar i raspituju se za rakiju drenju.

Ekipa "Novosti" uputila se odmah prema kući Đure Pećanca (66) da proveri kakva je to "drenja po propisu". Pronašli su domaćina kako nadgleda proizvodnju pekmeza u svom domu i kako se sprema za nadaleko poznatu manifestaciju "Dani drvarske drenjine".

- Ja sam prohodao ispod drenjine. Čitav život pravim rakiju i proizvode od ovog božanskog ploda. Sve što znam naučio sam od đeda Sime i od oca Gojka, a danas ja učim svoju djecu i unučad - priča Đuro.

Kaže da za rakiju nema boljeg recepta od zrele drenjine i dobrog kotla. Rakija od drenje je, naglašava, lijek i afrodizijak. Kad trzneš čašicu, oko srca ti je odmah toplije, a život nekako ljepši i veseliji - objašnjava Đuro.

- Ispekao sam do sada hiljade litara "drenje". Gradiram rakiju čim je probam. Nema kod mene instrumenata. Pobjeđivao sam i na takmičenjima u gradiranju, ali i na mnogim sajmovima po Srpskoj i šire odnosio nagrade za najbolju "drenju" - kaže Đuro i dodaje da godišnje pobere oko tri tone drenjine.

Ponosan je ovaj veseli čovjek na svoju rakiju, na voćnjake, raduje se svakom plodu, ali ga boli nepravda, jer "drenja" nije zaštićena kao brend Drvara.

- Sramota je da i danas nakon toliko godina drenjina nema pravi status. Da joj govore da je divlja voćka. A pitam ih ja, je li aronija domaća voćka - ističe Đuro.

Đuro Pećanac osnivač je "Dana drenjina" u Drvaru i osnivač Udruženja "Drenjina". Poznat je izlagač i proizvođač širom regiona i nema privrednih sajmova gdje se nalaze štandovi sa rakijom a da i on nije prisutan, pišu "Novosti".

Foto: YouTube/ScreenShot