BanjalukaLive

Fri05252018Kuća za odmor koja vraća vlasnike prirodi (Video)

gumpha kuce1612


Arhitekti na razne načine pokušavaju da premoste rastući jaz između prirode i gradskog života pa sve češće viđamo zidove i krovove zgrada prekrivene biljkama, pa čak i drveće koje raste na terasama u urbanim sredinama.

Arhitekti studija "Within N Witout" ponudili su jedno sasvim drugačije rješenje. Smeštena u mjestu Našik na zapadu Indije, kuća "Gumpha" predstavlja utočište za stanovnike grada, kojima je potreban bijeg od stresnog života i ponovno povezivanje sa prirodom kako bi se ispunili energijom i radošću.

Neobičan dizajn kuće inspirisan je pećinama, pa je izgrađena najvećim dijelom od kamena i izgleda poput niza odaja povezanih mrežom tunela. Kružni prozori smješteni duž zidova i na vrhovima kuće doprinose nesvakidašnjem i upečatljivom izgledu građevine.

Sveden enterijer pomaže da vlasnici pronađu svoj unutrašnji mir i prisjete se suštine i bitnih stvari u ljudskom životu. Kuća je opremljena najosnovnijim stvarima, tako da brojni jastuci služe za sjedenje umjesto stolica i sofa u svakoj prostoriji.

"Eksterijer odslikava na okolnu prirodu, dok je enterijer introvertan i okrenut introspekciji, te kuća u cjelini podstiče i razdraganu i kontemlativnu stranu u čovjeku, stvarajući intenzivno iskustvo koje vas čini bogatijim prije nego što se ponovo zaputite u grad", objašnjava Shailesh Devi, glavni arhitekta u kompaniji Within N Witout.Izvor: Kuća stil, Foto: YouTube/ScreenShot