BanjalukaLive

Wed04252018Kako su nastali stilovi uređenja

soba yay1608

Enterijer, u užem smislu riječi, obuhvata uređenje unutrašnjeg prostora korišćenjem boja, materijala, rasporedom namještaja, izvora svjetlosti. Tako je došlo do pojave različitih stilova u dizajnu enterijera, koji imaju karakterističan način oblikovanja prostora i predmeta tipičan za vrijeme i mjesto i govore nam o kulturi stanovanja jedne epohe.

Tokom srednjeg vijeka, na primjer, ljudi su živjeli u kolibama koje su im služile samo kao sklonište od nevremena, a korišćenje orijentalnih tepiha na zidovima i podovima je imalo praktičnu svrhu - da zadrži toplotu unutar prostorije. Sa pojavom renesanse i baroka došlo je do velikog napretka u svim oblicima umjetnosti, pa i u dizajnu enterijera. Renesansu su odlikovale bogato ukrašene velike prostorije, a barok je uveo oslikavanje zidova i plafona u prostorijama.

Potom je došlo viktorijansko doba, gdje je izgled enterijera zavisio od društvenog statusa onih koji su živjeli u njemu, a umjetnička djela su postala veoma zastupljena u prostranim i bogato ukrašenim sobama. Za razliku od prethodnih razdoblja gdje je uređenje prostora bilo odraz društvenog statusa, pojava stilova kao što su art deko i pop art dovode do toga da uređenje prostora postaje odraz ličnog ukusa. Ovdje ćemo ukratko prikazati neke od najpopularnijih i najčešće spominjanih stilova u dizajnu enterijera.

INDUSTRIJSKI stil je popularan kada se potkrovlja i stare zgrade preuređuju za stanovanje. Ono što je potrebno za kreiranje ovog stila jeste stvaranje iluziju grube površine, što se postiže tako što pojedini dijelovi zidova ostaju nedovršeni, pišu "Večernje novosti". Zidovi su uglavnom od cigle, grubog betona, a u prostoru su vidljivi čelični stubovi i grede. Namještaj su velike udobne sofe sa jastucima. Boje koje se koriste su uglavnom tamne i neutralne, bez svjetlih i jarkih tonova. Osvjetljenje sačinjavaju uglavnom podne lampe, kao i poneka viseća. Ono što daje živost prostoru dizajniranom u industrijskom stilu mogu biti velike zelene biljke u zanimljivim saksijama.

RETRO stil predstavlja primjenu starog stila na moderan način. Na svakih nekoliko decenija stari stilovi se vraćaju u život, ali izmijenjeni i prilagođeni. Bilo koji stil iz prošlosti modifikovan i stilizovan u duhu savremenog doba današnjice postaje potpuno novi stil. Retro je eklektičan miks starih stilova i novih formi ili novih formi sa starim materijalima i starim načinima obrade.

KLASIČAN je zasnovan na redu i simetriji, što su bili ideali Grčke i Rimskog carstva. Ono što definiše ovaj stil je simetrija koja se gradi oko jedne centralne tačke u prostoru, na primjer simetrično postavljene fotelje ispred kamina sa raskošnim ogledalom na zidu iznad njega. Boje koje su zastupljene u enterijerima klasičnog stila su inspirisane prirodom: plava, zelena, žuta, smeđa sa zagasitim nijansama roze, sive i terakote. Tkanine kao što su somot i pamuk ostavljaju utisak elegancije, a podovi od drveta, kamena ili mermera se najviše uklapaju u prirodni koncept klasičnog stila. Stubovi su takođe karakteristični za ovaj stil, kao što su bili odlika grčkog i rimskog doba, što se postiže primjenom vertikalnih reljefa na zidu.

SKANDINAVSKI stil je vrlo popularan u današnje vrijeme i podražava jednostavnost života nordijskih zemalja. Prepoznatljiv je po dominaciji bijele boje u prostoru uz elemente drveta, svijetle plastike i emajliranog aluminijuma. Prostranost, prirodna svjetlost, podovi od drveta, osim kupatila, manje detalja, funkcionalan i jednostavan namještaj su karakteristike skandinavskog stila.

ART DEKO je glamurozan i elegantan stil koji se razvija nakon Prvog svjetskog rata kako bi ponudio ljudima optimizam i uzbuđenje u poslijeratnom svijetu. Ono što je karakteristično za ovaj stil je smanjena upotreba boja, zastupljena je uglavnom kombinacija crne sa crvenom, zelenom ili bijelom, svijetloplavom ili golubijesivom, dok su akcentovane boje hroma i zlata. Zastupljeni su stakleni elementi i ogledala, a namještaj je zakrivljenih linija sa hromiranom ili drvenom osnovom koja je lakirana u crnoj boji. Osvjetljenje je raznovrsno - lusteri, podne, stone i zidne lampe, uglavnom toplih boja.

Za Večernje novosti: Tatijana Nešić, arhitekta
Foto: Ilustracija/YAYimages