BanjalukaLive

Sun05202018Google opasan po zdravlje!

google1607

Iznenada vam se pojavila velika modrica na nozi. Postoji već tri dana. Menja boje. Odlazite na pretraživač Google i kucate simptome. I, padate sa stolice! Upravo ste saznali da možda imate trombocitopeniju, teško oboljenje krvi kada krv ne može da se zgruša. Posljedice su užasne! Može nasmrt da se iskrvarite? Prestravljeni odlazite kod doktora.

On vas gleda i pita otkuda vam ideja da imate tu bolest krvi, kada vam je samo pukao kapilar. A vi kažete da ste to pročitali na internetu.

Priznajte, koliko puta ste pokušali da se liječite preko Googlea? Kada ste imali temperaturu od 40 stepeni? Osip po koži? A dijagnoze su bile sifilis, virusni osip, tumor na mozgu, meningitis ili upala mozga...

Upravo zbog toga, stručnjaci savjetuju da prije nego što sami postavite „onlajn dijagnozu", potražite mišljenje ljekara, koji je proveo većinu svog života školujući se kako bi mogao da vam pruži adekvatnu pomoć.

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da je svaka četvrta žena konsultujući Google sama sebi barem jednom pogrešno postavila dijagnozu. Na taj način produžile su tok bolesti i liječenje. U istraživanju je učestvovalo 1.000 žena, od kojih je čak jedna petina zaključila da ima neku tešku bolest na osnovu informacija s interneta.

Najčešće lažne uzbune izazivaju sumnje na rak dojke, dok su mnoge žene pogrešno zaključile da pate od povišenog krvnog pritiska ili astme. Nesanica, glavobolje, depresija i anksioznost najčešći su simptomi zbog kojih ljudi traže pomoć od kompjutera, piše "Kurir".

(BLLIVE)