BanjalukaLive

Tue04212015Četiri strategije da održite kilograme poslije dijete

Pošto ste dostigli svoj cilj, držite kilažu pod kontrolom tako što ćete usvojiti ove stručne savjete.

dijeta2912

Održavanje težine je često teže nego samo mršavljenje. Ali, to svakako može da se postigne! Pitajte bilo koga ko je dugoročno izgubio na kilogramima kako je to uspio. Kao odgovor vjerovatno ćete umjesto riječi kao što su uskraćivanje ili odbijanje čuti nešto o fokusiranosti i posvećenosti. I baš kao i bilo šta što ima veliki životni značaj (npr. podizanje srećne, dobro prilagođene djece, građenje zadovoljavajuće karijere), održavanje težine je takođe takav životni zalogaj. Evo kako da uspješno spriječite povratak tako teško izgubljenih kilograma.

. VJEŽBAJTE

Studije pokazuju da je vježbanje još važnije u fazi održavanja kilaže nego kada aktivno gubite težinu. Pored efekta sagorijevanja kalorija, psihološki podsticaj koji vam vježbanje daje je od neprocenjive vrijednosti. Trudite se da odvojite 30 do 60 minuta dnevno za umjereno intenzivne aktivnosti, kao što je na primjer brža šetnja. Odaberite aktivnost u kojoj ćete uživati i koje ćete se pridržavati regularno!

2. PRATITE KILAŽU

Koliko često treba da se mjerimo je vječito pitanje! Možda ste eksperimentisali sa mnogim pristupima i stekli naviku da se mjerite jednom nedljeno, što uopšte nije loš izbor. Za razliku od prijatelja, koji će vam reći da izgledate odlično bez obzira na sve, skala na vašoj vagi je ono čemu treba da vjerujete. Male oscilacije su normalne, ali ako ste nabacili više od 2-3 kilograma, vrijeme je da napravite neke promjene.

3. PREISPITAJTE SE

Ako je vaša prekomjerna težina bila rezultat prejedanja kao odgovora na tugu, frustracije, dosadu ili druge emocije, obratite pažnju na te okidače i svojski se potrudite da ih razumijete, odnosno proniknete zašto se javljaju. Samo saznanje kada i zašto se prejedate može da vam pomogne da zauzdate sebe.

4. RAZVIJAJTE SE

Ne fizički, naravno ... Mislimo prije svega na nova saznanja, kao i upijanje novih informacija. Pošto ste izgubili na težini, lako je upasti u kolotečinu. Da biste izbjegli rutinu, jednostavan način je da redovno pratite provjerene sajtove, knjige i blogove u potrazi za svježim savjetima, trikovima i idejama za zdrave obroke. Naravno sve to lagano onda primjenjujte u svom svakodnevnom životu.

(Smedia)

 

Demofest