BanjalukaLive

Wed052320184 savjeta kako lakše da zaspimo

spavanje_stomak_yay

Iako padaju s nogu od umora, mnogima je uveče mozak hiperaktivan: nabrajaju što je sve treba da učine toga dana, često uz samokritiku zbog onoga što se nisu uspjeli da obave. Tu je i razmišljanje o onome šta treba da učinimo sutra i svijest da treba dobro da se naspavamo, jer bez dovoljno sna dan će biti još teži i naporniji. I što se više razmišlja kako treba što prije zaspati, to san teže dolazi na oči.

I sam katkad "opterećen i izmožden tim problemom", kaže Ben Fanning, stručnjak za profesionalno napredovanje koji se specijalizovao za rješavanje problema sagorjevanja od posla, predlaže pet metoda koje smatra korisnim za smirivanje uma kad vas ometa da utonete u san.

Kad pokušavate da zaspite, potpuno se usredsredite na sadašnjost. Kao odličan način da se to postigne Fanning navodi kung-fu način Eckarta Tollea: tokom intervjua s Oprom, Tolle je podigao obe ruke kao u kung-fuu i kazao kako je izvan njegove desne ruke budućnost, a izvan lijeve prošlost i da pažnju treba usmjeriti na udaljenost između dviju ruku koja predstavlja sadašnjost.

Stvorite unutrašnji fokus. Usredsredite se na tjelesni svijet, koji možete kontrolisati, na svoje tijelo. Počnite tako da pozornost usmjerite na svoje ruke okrećete dlanove i stvarno razmišljate o tome što radite do tačke isključivanja svega ostalog. Kada to počne da djeluje, pokrenite laktove ili kružite ramenima. Zamisao je da se toliko usresredite na pokrete svoga tijela da misli počnu blijediti. Dodatna je korist da će te lagane vježbe opustiti tijelo.

Dišite duboko. Duboko udišite kroz nos i izdišite kroz usta zadržavajući svaki dah 3 sekunde. Svakim izdahom primjetićete kako s njim iz vašeg tijela izlazi napetost. Prije spavanja radite nešto umirujuće - razmislite što vas opušta i smiruje, je li to čitanje, crtanje, pletenje, sastavljanje slagalica... Stvorite naviku da to bude posljednja stvar koju ćete raditi prije spavanja. Pripazite da to ne bude nešto previše zahtjevno ni tjelesno ni mentalno.

Zabilježite svijetle tačke. Prije odlaska na počinak zabilježite svoje uspjehe toga dana ili trenutke za koje ste zahvalni što su se dogodili. Time se, osim usporavanja toka misli, osigurava da njihov ton bude pozitivan.

Izvor: Sensa klub, Foto: Ilustracija/YAYimages