BanjalukaLive

Thu0426201810 osnovnih osobina lidera

muskarac celav1304 yay

Liderstvo je sposobnost preuzimanja velike odgovornosti. Lideri su ljudi od akcije fokusirani na krajnji cilj i efikasno usmjeravaju druge da se bave pojedinostima određenog posla

Inicijativa je kada nešto radite prije nego što vam se kaže da to učinite. Ona se sastoji od izbora konačnog cilja i osmišljavanja plana za njegovu realizaciju. Inicijativa je podloga za liderstvo i nužna je za uspjeh. Pogledajte koje su glavne osobine inicijative i liderstva, imate li ih već i u kolikoj mjeri. Ono što vam nedostaje implementirajte kako biste postali što bolji lider.

1. Morate znati što vam je cilj.
2. Sastavite praktičan plan ili planove za postizanje onoga što želite, uz savjete svoga tima.
3. Okružite se ljudima koji imaju znanje i iskustvo potrebno za ostvarenje cilja.
4. Imajte dovoljno vjere u sebe i svoje planove da možete vidjeti cilj kao stvarnost čak i prije nego što ga počnete provoditi u djelo.
5. Ne obeshrabrujte se bez obzira na prepreke. Ako vam jedan plan propadne, zamijenite ga drugim.
6. Ne bavite se nagađanjem, uzmite činjenice kao osnovu za sve planove.
7. Ne dopustite da vas neko odgovori od vašeg plana ili cilja.
8. Nemojte ograničavati broj sati koje odvajate za posao. Lider se mora posvetiti svom zadatku onoliko vremena koliko je potrebno za uspjeh, prenosi "Sensa.hr".
9. Koncentrišite se na jednu stvar u trenutku jer ne možete rasipati misli i energiju a i dalje biti učinkoviti.
10. Prebacite na druge brigu o pojedinostima kad god je moguće, ali imajte sistem kojim ćete provjeravati jesu li vaši podređeni dobro obavili posao. Smatrajte sebe odgovornim za provođenje svojih planova i imajte na umu da je neuspjeh onih koji su vam podređeni vaš neuspjeh.
(Foto: Yayimages)