BanjalukaLive

Sun04222018Tri nagrade za Banjalučko studentsko pozorište

alt

Banjalučko studentsko pozorište osvojilo je tri nagrade na 36. Pozorišnim igrama u Jajcu za predstavu "Mlijeko" u režiji Slobodana Perišića.

Stručni žiri, koji su činili Nedžad Ibrahimović, Emina Muftić i Marko Misirača, za najboljeg mladog glumca proglasio je Aleksandra Ristanovića koji u banjalučkoj predstavi tumači lik Lefterisa.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Marku Zoranoviću, zaduženom za muzički dio komada "Mlijeko" rađenom prema tekstu Vasilisa Kacikonurisa. I žiri publike bio je oduševljen nastupom glumaca Banjalučkog studentskog pozorišta pa im je dodijelio prvu nagradu za najbolju predstavu u cjelini i veliku plaketu grada Jajca. U sastavu žirija publike bili su Dragica Karahodžić, Pašaga Hodžić, Amela Kavazbašić, Marin Ljubičić i Josipa Bogić.

Umjetnički direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković kaže da je ovo prvo pojavljivanje ovog teatra u takmičarskom programu profesionalnog festivala.

"Ove nagrade u godini kada slavimo 40. godina od osnivanja daće ozbiljan zamajac u stvaranju još jednog profesionalnog repertoara i profesionalne scene u Banjaluci. Iako znam da ima podjednak broj onih koji to jedva čekaju i onih koji nas sputavaju u razvoju, mi od tog cilja nećemo odustati, jer želimo da dokažemo da na jednom mjestu mogu da se stvaraju i amaterske i profesionalne predstave sa istim žarom i posvećenjem", rekao je Pejaković, prenosi "Glas Srpske".

"Mlijeko" je već dobilo vjernu publiku u Banjaluci, a među njima ima i onih koji su po nekoliko puta odgledali ovaj komad.

"Predstava govori o bolesnom društvu, koje proglašava bolesnim onoga ko ne ispunjava očekivanja, ko se ne ponaša po utvrđenim pravilima, razmišlja drugačije, na svoj način. Sa druge strane, naš junak i te kako osjeća bolest okruženja. Postavlja se pitanje patologije 'normalnosti' ", rekao je Slobodan Perišić.

U predstavi "Mlijeko", koja je premijerno izvedena 1. februara na svečanom otvaranju 41. sezone Studentskog pozorišta, osim Aleksandra Ristanovića igraju Jelena Trepetova-Kostić, Smiljana Marinković i Bojan Kolopić. Za scenografiju je zadužen Marko Bilbija, a za kostime Jelena Vidović.

Izvor: Glas Srpske, Foto: YAY Images