BanjalukaLive

Fri04272018Svečano otvoren Teatar fest "Petar Kočić"

pozoriste bllive0104


U Narodnom pozorištu Republike Srpske svečano je otvoren pozorišni festival Teatar fest "Petar Kočić" na kome učestvuju pozorišta iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Glavni program dvadesetog Teatar festa "Petar Kočić otvorilo je Narodno pozorište Republike Srpske praizvedbom predstave "Švajcarska" autora Petra Mihajlovića, u režiji Milana Neškovića.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković, u govoru je rekao kako dvadeset godina festivala, koji je ove godine pod sloganom „Glas tišine“, nije mnogo, ali kada se pogleda koliko je predstava, glumaca i publike prošlo kroz zgradu pozorišta, ne može se ostati ravnodušan.

„Vjerujemo u njegovu energiju kojom zrači, vjerujemo u njegovu moć koja nas opčinjava i snagu kojom nas hrani, podržava i, svakako, održava“, poručio je Novaković.

Festival je službeno proglasio otvorenim ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, rekavši da odlične predstave i ugledna glumačka imena čekaju da opravdaju izbor selektora.

„Ovaj festival nije samo dobra prilika za promociju teatarske produkcije, nego i mjesto susreta reditelja, glumaca i publike i prilika za pozitivnu razmjenu energije, ideja i vrijednosti“, rekao je Malešević.

Član žirija Aleksandar Pejaković rekao je da od ovog festivala očekuje da bude provokativno pozorište, koje će pokazati da Teatar fest može da se takmiči i sa većim pozorišnim festivalima.

Foto: BLLIVE