BanjalukaLive

Fri05252018Otvoren „47. Kočićev zbor"

izlozba-kocic2008

U Banjoj Luci je sinoć svečano otvorena kulturna manifestacija "47. Kočićev zbor", posvećena srpskom piscu i narodnom tribunu Petru Kočiću. Ceremonija otvaranja "47. Kočićevog zbora" počela je kulturno-umjetničkim programom "Kočiću u slavu", koji je održan u parku "Petar Kočić", nakon čega su predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" iz Banje Luke, Nedeljko Čubrilović i banjalučki pisci položili vijenac na spomenik ovom velikom piscu.

Čubrilović je, otvarajući manifestaciju, rekao da je Petar Kočić simbol srpskog naroda i srpske tradicije.

"Svaka generacija treba da iz istorije izvuče najbolje pouke, koje bi mogle da vrijede i za našu budućnost. Možemo se ponositi stvaralaštvom Petra Kočića i svime onim što je uradio kao preteča jednog novog književnog opusa u Krajini", poručio je Čubrilović.

Otvorena izložba radova nastalih na likovnom saborovanju "Zmijanje 2012": Sinoć je u Kulturnom centru Banski dvor svečano otvorena izložba radova Likovnog saborovanja "Zmijanje 2012". Izložbu je svečano otvorio predsjednik Skupštine grada Banja Luka, Slobodan Gavranović.

On se, tom prilikom, zahvalio autorima likovnih djela koji su došli iz Srbije, Crne Gore i iz gradova Republike Srpske, kao i Zavičajnom društvu "Zmijanje".

"Naši umjetnici već trinaesti put na saborovanju posvećenom Zmijanju i Petru Kočiću koji je vječna inspiracija umjetnicima priredili su večeras ovu prekrasnu izložbu Banjalučanima. Želim da iskažem svoju zahvalnost svima onima koji su i prethodnih godina učestvovali na saborovanjima, i naravno, svima onima koji učestvuju ove godine", istakao je Gavranović. I dodao da se nada se da će se ovo druženje nastaviti i u narednom periodu.

Današnji program: U okviru ove manifestacije večeras, u 20 časova, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biće otvorena izložba slika sa Zmijanja i Zmijanjaca, te održana promocija knjiga Grozde Regodić „Besjeda i slika starog Zmijanja" i „Zmijanjske rukotvorine". Sutra, u Biblioteci biće predstavljene izdate knjige dobitnika Kočićeve nagrade Jovana Babića.

Ovogodišnje svečanosti posvećene Petru Kočiću trajaće do 26. avgusta, kada će u Stričićima biti održana centralna svečanost. Program možete pogledati ovdje.

(ASBL)