BanjalukaLive

Fri05252018Mihailo i njegova zbirka pjesama "U potrazi za vrlinom"

Korice U potrazi za vrlino
Mihailo Miša Vasić autor je zbirke pjesama pod nazivom "U potrazi za vrlinom" koja je je objavljena krajem 2017. godine. Mihailo je mladi pjesnik, ima svega 25 godina. Trenutno živi u Bijeljini gdje studira ruski jezik i književnost.

Zbirka pjesama "U potrazi za vrlinom" sadrži 53 pjesme, a autor ih je uz razne korekcije pisao oko dvije godine. Što se tiče tematike ove zbirke pjesama kaže da je na neki način "urlik" njega kao pjesnika.

“Ljudi su često na razmeđi da između dobročinstva, kreposti, odanosti, vjernosti i tog korporativnog kapitala, krugova novca, koji čine od čovjeka proračunatu životinju.
Putevi do vrline su teški, u dobrom smislu nedostižni savremenom čovjeku.Odatle i ideja za naslov "U Potrazi Za Vrlinom" i za samu tematiku knjige”, rekao nam je Vasić.

Dosadašnjim reakcijama publike Mihailo Miša Vasić je i više nego zadovoljan, a kako kaže ima čitalaca svih uzrasta.

“Knjiga kao knjiga nije vezana posebno za neki uzrast. Mogao bih dodati, da je vjerovatno ne bi razumjeli mlađi od 18 godina i istakao da su trenutno, ipak, čitaoci većinom zreliji ljudi.
Knjiga može da se nađe matičnoj biblioteci u Banjaluci, gdje se nalazi jedanaest primjeraka, a ukoliko neko želi da ima sopstveni primejrak knjigu može poručiti preko oficijelne fejzbuk stranice: употразизаврлином.

Za kraj Vasić je izdvojio svoju omiljenu pjesmu.

Pjesma "Opelo"

Dani lupaju zvonko,
Po granici strpljenja
Sazdani su divovi.

Divovi na toj granici
Rasli su!
A danas im se čita opelo.

Opelo se poje glasno,
Iz usta brbljivih.
Za duboke reči ljudstvo je ucvalo.

Ucvalo je naše zlato,
U utrobi se ugušilo.
Slavila se smrt, za život se kralo.

Kralo se, potkradala se ljubav
Za mrvu čovečnosti, prestanak stradanja.