BanjalukaLive

Sun04222018Banjalučaninu počasna nagrada "Glumac Evrope"

alt

Na 15. Međunarodnom festivalu „Actor Of Europe 2017“, počasna nagrada „Glumac Evrope“, pripala je Ivanu Perkoviću iz Banjaluke koji je nastupio sa predstavom „Pesnik za pesnike“ - o životu i djelu Momčila Nastasijevića, a u produkciji NASTeatra.

Na festivalu su pored pomenutog komada, na sceni ispred dvora Saraj u Resenu, odigrane i predstave iz Francuske, Rumunije, Italije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Albanije i Grčke.

Predstave je ocjenjivao međunarodni žiri na čelu sa najpoznatijim makedonskim glumcem Metom Jovanovskim.

Nagrade na ovom prestižnom festivalu do sada su odnijela mnoga poznata svjetska imena kao što su Rade Šerbedžija (Hrvatska), Miremont Roger (Francuska) Brus Majers (Engleska), Ljuba Tadić (Srbija), Ričard Martin (Francuska), Ana Peterson (Švedska) Monika Santoro (Italija), Zijah Sokolović (BiH), Kostas Gakides (Grčka) i drugi.

„Actor Of Europe“ je jedan od najznačajnijih festivala u Makedoniji, koji pored selektovanih teatara okuplja značajne pozorišne stvaraoce i umjetnike iz cijelog svijeta.

Svake godine u tradicionalnom duhu saradnje između Grčke, Makedonije i Albanije, svečano otvaranje festivala se odvija na tri jezika koja se govore u Prespanskoj regiji: makedonski, grčki, i albanski.

To na simboličan način, barem na kratko briše granice na koje Prespansko jezero izlazi.

Osnivač i predsjednik festivala je Jordan Plevnes (Paris), rektor Univerziteta Audio - vizuelnih umjetnosti ESRA Pariz – Skoplje - Njujork, a organizator festivala je „Lake without borders“, Grčaka, Makedonija i Albanija.

Izvor: EuroBlic, Foto: Facebook/ NASTeatar