BanjalukaLive

Mon05212018"Eurohups": Miloš Teodosić najbolji košarkaš Evrope

teodosic fiba 1606

Popularni i uticajni košarkaški portal "Eurohups" napravio je listu 100 najboljih igrača Evrope (Evrolige). Na prvom mjestu, "daleko ispred svih" kako se ističe, stoji plejmejker CSKA iz Moskve i reprezentacije Srbije Miloš Teodosić.

Košarkaški portal Eurohups izabrao je 100 najboljih košarkaša Evrope, u susret početku nove sezone (dakle, nove sezone u evropskim takmičenjima).

Kriterijumi koji su navedeni prilikom izbora su karakteristike svakog igrača, njihova vrijednost, liderske sposobnosti, njihov kvalitet odvojen od cjeline (tima) u kojem igraju.

Ocjenjuju se njihovi doprinosi timu u kojima nastupaju i neki ukupni kvalitet ekipe svakog od njih (princip "velike ribe u malom jezeru").

Gleda se i potencijal igrača, koliko može da napreduje, a sve u skladu sa njegovim talentom i godinama. Naravno, važno mjesto u ovoj procjeni je dobila i statistika, kao neka vrsta objektivnog mjerila u inače subjektivnoj prirodi sastavljanja lista.

Među 240 registrovanih evroligaških košarkaša, drugo, treće, četvrto i peto mjesto pripadaju Nandu Dekolou, Vasilisu Spanulisu, Serhiju Ljulju i Janisu Burusisu. Prvo mjesto pripada momku iz Valjeva, košarkašu koji igra za CSKA i reprezentaciju Srbije – Milošu Teodosiću.

Teodosić je opisan kao najbolji plejmejker koji ne igra u NBA ligi, što se potkrepljuje činjenicom da je na posljednja dva Svjetska prvenstva bio i proglašen najboljim plejmejkerom. Igrao je, navodi se dalje (a mi bismo se složili), impresivno na Olimpijskim igrama.

Osim očiglednih Teodosićevih karakteristika – dribling, organizacija igre, šut – posebno impresioniraju njegove asistencije. One sada, kažu autori na „Eurohupsu", imaju još veću težinu, jer su odluke koje Teodosić donosi na terenu, sada kada je sazreo, mnogo bolje.

Njegova inteligencija u igri odvaja ga daleko od konkurencije i Evroligi i čini ga najzanimljivijim igračem za gledanje na Starom kontinentu.

Izvor: RTS.RS, Foto: FIBA