BanjalukaLive

Thu02222018Bili smo prvaci svijeta... (VIDEO)

kosarka kos yay2506


Prije tačno 30 godina na veliku scenu stupila je jedna od najboljih generacija u istoriji evropske i svjetske košarke. Saša Đorđević, Toni Kukoč, Vlade Divac, Dino Rađa i drugovi, sa klupe predvođeni maestralnim Svetislavom Karijem Pešićem, pokorili su planetu u malom italijanskom gradu Bormiu, osvojivši titulu juniorskih prvaka svijeta. U beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu upriličena svečana projekcija dokumentarnog filma "250 stepenika", svojevrsno svjedočanstvo tog velikog uspjeha. Legendarni igrači doživjeli su ovacije ljubitelja košarke.

Najveći aplauz za Đorđevića i Rađu

Na premijeru su došla osmorica članova zlatne generacije, kao i cjelokupna trenerska ekipa. Nažalost, izostali su Vlade Divac i Toni Kukoč, ali došli su iz svih krajeva bivše zemlje Rađa, Alibegović, Avdić, Kalpić, kao i "domaći" Đorđević, Ilić, Pecarski i Koprivica.Publika, u kojoj je bilo i puno bivših asova, uživala je u podsjećanju na 1987. godinu, kada je tadašnja Jugoslavija ubjedljivo nadigrala sve rivale, uključujući tu i čak dva trijumfa nad to tada nepobjedivim Amerikancima, koji su u Bormio došli sa odličnim timom, u kome su, između ostalih, igrale i buduće NBA zvijezde Geri Pejton i Leri Džonson.

Maestralni Toni Kukoč

Međutim, niko nije mogao da zaustavi mlade Jugoslovene. U preliminarnom meču SAD su pobijeđene sa 15 poena razlike, uz nestvarnu partiju najboljeg igrača prvenstva i budućeg višestrukog NBA šampiona Tonija Kukoča, koji je pogodio nevjerovatnih 11 trojki iz 12 pokušaja! U finalu je protiv istog protivnika bilo "samo" 10 razlike za plave, dovoljno za istoriju...

- Ponos, neizmjeran ponos... to je riječ koja najbolje pokazuje šta osjećam prema svojim drugarima iz ove ekipe - izjavio je Aleksandar Saša Đorđević, kapiten te reprezentacije, a sada selektor košarkaša Srbije.

- Druženje i igranje sa ovim momcima ostaju jedna od najljepših uspomena u mojoj karijeri - dodao je "Sale nacionale".Pored vanserijskog talenta i mukotrpnog rada, jedan od ključeva uspjeha ove zlatne generacije je i neraskidivo drugarstvo i duh kojim su savladavali sve probleme. Najčešća "meta" šala bio je "dobroćudni div" Miroslav Pecarski, koga je vječiti šalijvdžija Nebojša Ilić ubijedio da treba da se ošiša, kao i da to uradi reprezentativni drug Luka Pavićević. Luka, naravno, nije imao pojma sa šišanjem i Pecarskog su "unakazili". Poslije su mu jedva nekako ispravili frizuru da "liči na nešto".

Da su igrali sa "Drim timom"...

- Ljutio sam se otprilike dva dana. Oprostio sam im, naravno da sam im oprostio. To su moji drugovi za cijeli život - odgovorio je popularni "Mič" na pitanje da li je zamjerio Pavićeviću na šali.Okosnica ove ekipe je par godina kasnije postala nepobjediva i u seniorskoj konkurenciji. Na vrhuncu je njena dominacija prekinuta ratom i raspadom Jugoslavije, pa ostaje pitanje koliko bi titula još osvojila. Dino Rađa smatra da bi meč sa originalnim američkim "Drim timom" bila vjerovatno najbolja utakmica u istoriji košarke.

S obzirom da ne možemo da znamo šta bi bilo kad bi bilo, najbolje da ovo podsjećanje završimo sa tvrdnjom neizmjerno duhovitog Teomana Alibegovića:

- Ma, mi bi te Amerikance razbili kao kese!

Izvor: Vestionline