BanjalukaLive

Thu04262018Trojanac sakriven u ekstenziji za Chrome se širi na Facebooku

facebook youtube0904

Trojan.BPlug.1074 je ime nedavno otkrivenog malvera koji se krije u dodacima za Chrome a koji spamuje Facebook prijatelje žrtava linkovima koji vode do malicioznih web sajtova.

BPlug je primjećen prvi put prije dvije nedjelje u jednoj za sada neimenovanoj ekstenziji za Google Chrome. Kada korisnik instalira dodatak za Chrome, malver čeka da on posjeti Facebook sajt.

Kada se to desi, trojanac će dobiti korisnikov UID (korisnički identifikator) iz kolačića i CSRF token od web stranice društvene mreže, što će mu omogućiti da djeluje na Facebooku u korisnikovo ime a iza njegovih leđa.

BPlug krije neke od opcija iz menija u gornjem desnom uglu Facebookovog sajta, i tako sprečava žrtvu da pristupi meniju, prenosi portal Informacija.rs.

Trojanac pravi grupu sa nasumično odabranim nazivom u korisnikovo ime. U toj grupi trojanac, koristeći profilnu sliku žrtve i adresu web stranice dobijenu iz konfiguracijskog fajla, s vremena na vrijeme generiše objavu “share a link” i nasumično označava ljude sa liste korisnikovih Facebook prijatelja. Ti ljudi će dobiti obavještenja o tome i na njihovom zidu takođe će se pojaviti ova objava. Dio njih bi vjerovatno pogledao objavu u grupi, a neki od njih bi i kliknuli na link, ako ne prepoznaju da je riječ o spamu.

virusfacebook screen0505

Link vodi korisnike do web sajta koji liči na Facebookov tako da izgleda kao da je neko podijelio link za YouTube video sa svojim prijateljima. Kada žrtva klikne na video od nje se traži da preuzme plugin. U pitanju je još jedan plugin za Google Chrome koji takođe sadrži trojanca BPlug ali mogu biti u pitanju i neki drugi dodaci za Chrome.

Zanimljivo je da se YouTube video prikazuje jedino ako se klikne na link u grupi, ali ako se stranici pristupi direktno ili sa drugog web sajta prikazuje se bijela stranica.

Iz ruske kompanije Doctor Web čiji su istraživači otkrili ovaj malver kažu da je do sada više od 12000 korisnika Chromea instaliralo ovaj plugin.

Foto: YouTube/ScreenShot