BanjalukaLive

Thu04262018Preinstalirani malver pronađen na 5 miliona Android uređaja

smartfon pixabay


Malver RottenSys izgradio je ogromnu bot mrežu od 5 miliona inficiranih Android smart telefona.

U svom trenutnom obliku, RottenSys se koristi za agresivno prikazivanje reklama na inficiranim uređajima, ali istraživači iz firme Check Point pronašli su dokaze da sajber kriminalci primenjuju novi modul koji služi da okupi sve zaražene telefone u džinovsku bot mrežu.

Oni strahuju da bi oni koji stoje iza bot mreže mogli zloupotrebiti RottenSys za nešto mnogo opasnije i štetnije za korisnike od prikazivanja reklama na uređajima, piše portal "Informacija".

RottenSys nije uvijek bio ovako opasan. Malver se prvi put pojavio u septembru 2016., i kriminalci su tada većinu vremena trošili na širenje malvera na nove uređaje.

Broj žrtava RottenSys porastao je prošlog mjeseca, a prema podacima Check Pointa, malver je sada na oko 4964460 uređaja.

Opasna komponenta koja daje napadačima kontrolu nad svim uređajima dodata je malveru tek prošlog mjeseca. Sve do sada, sajber kriminalci koji stoje iza RottenSysa su bili fokusirani na isporuku reklama.

Istraživači procjenjuju da autori malvera trenutno zarade oko 115000 dolara svakih deset dana.

Ovaj malver je trenutno aktivan samo na kineskom tržištu, nalazi se samo u kineskim aplikacijama i inficira uglavnom telefone popularne na tom tržištu, kao što su Huawei (više od milion uređaja), Xiaomi (skoro pola miliona uređaja), OPPO, vivo, LeEco, Coolpad i GIONEE.

Malo Android malvera je uspjelo da zarazi ovoliko uređaja. Zasluge za uspjeh RottenSysa idu njegovom kodu.

Malver koristi dva open source projekta koji su na GitHub - Small i MarsDaemon.

RottenSys koristi Small za kreiranje virtuelizovanih kontejnera za svoje interne komponente, omogućavajući im istovremeno pokretanje - nešto što Android OS ne podržava. Drugo, RottenSis koristi MarsDaemon za održavanje procesa, čak i nakon što ih korisnici prekinu, kako se mehanizam za ubacivanje oglasa ne bi mogao isključiti.

Jedina slaba tačka u načinu rada malvera je njegova instalacija. Aplikacije inficirane RottenSysom često traže veliki broj dozvola. Pažljivi korisnici mogu lako prepoznati da aplikacije traže preveliki broj nepotrebnih dozvola i izbeći instaliranje takvih aplikacija. Ali, nažalost, nisu svi korisnici Androida svjesni privatnosti, a većina današnjih korisnika će olako dati aplikacijama sve potrebne dozvole. To posebno važi za kineske korisnike jer Google Play prodavnice u Kini nema tako da Kinezi instaliraju aplikacije iz drugih prodavnica aplikacija.

Check Point je našao dokaze koji ukazuju na to da je skoro polovina zaraženih telefona kupljena preko kompanije Tian Pai, kineskog distributera telefona, što ukazuje na to da neko od zaposlenih ili grupa možda instalira neke od aplikacija zaraženih RottenSysom na uređaje prije kupovine.

Foto: Ilustracija/YAYimages