BanjalukaLive

Sun05202018Kako pametni telefoni utiču na životnu sredinu?

mobilni yay1505


Uticaj pametnih na telefona na životinu sredinu je sve veći i veći. Evo kako se najviše ispoljava...

Pametni telefoni, zbog suviše čestog unapređenja i zamjene modela, a nedovoljnog recikliranja, sve više utiču na životnu okolinu, posebno u fazi proizvodnje, pokazuje studija Francuske agencije za životnu okolinu (Ademe) i nevladine organizacije Frans Natir Anvironman (FNE).

Od 2007. godine i izlaska prvog ajfona, sedam milijardi pametnih telefona prodato je u svijetu, i prodaja raste - 139 miliona aparata prodato je 2008, više od milijardu 2013. i gotovo 1,5 milijardi 2016. godine.

Posljedice po okolinu rastu svaki put kada se poveća ekran ili se poboljša kvalitet foto-aparata, navodi studija.

50 vrsta metala u sastavu jednog pametnog telefona

U prosjeku pedesetak vrsta metala je u sastavu jednog pametnog telefona - dva puta više nego za mobilne telefone stare generacije, i često je teško da se recikliraju jer se radi o legurama, prenosi N1.

Takođe, vađene rude u te sverhe predstavlja poseban problem u zemljama gdje se to radi, navode dve francuske organizacije koje su radile na studiji. Od zagađenja neodijumom u Kini, do izazivanja političkih nemira ili oružanih sukoba kao u Demokratskoj Republici Kongo oko eksploatacije tantala.

Prema studiji, Francuzi menjaju mobilni telefon u prosjeku svake dvije godine, mada se ta zamjena malo usporava s promenom biznis modela operatera. A u 88 odsto slučajeva kada se mijenja uređaj, aparati koji se odbacuju i dalje rade.

U studiji se pominju psihološki i socijalni faktori kao objašnjenje česte promjene telefona, ali i činjenica da u većini slučajeva "pametni telefoni" ni nisu zamišljeni da budu trajni i da mogu da se poprave, niti da budu prilagodljivi s protokom vremena, te su i baterije zalepljene ili zavarene, a rezervni dijelovi neraspoloživi.

Dvije organizacije navode da potrošači mogu da djeluju, i da navedu svoje potrebe pre svake kupovine, da se raspitaju o karakteristikama telefona, na primjer o tome da li baterija može da se skine i promjeni, da li postoje rezervni dijelovi, a može i da se kupi polovan uređaj.

Korisnik može i da svom aparatu da "drugi život". Samo 15 odsto telefona koji su prestali da se koriste se sakuplja za reciklažu, navodi inženjer francuske agencije Ademe Evan Fanže.

"Najmanje 30 miliona mobilnih telefona leži u našim fiokama. Ljudi kažu da mogu još da posluže, ali na kraju nikad ih više ne upotrebe", rekao je on i dodao da bi potrošač mogao da proda svoj aparat, da ga nekom da, ili da ga da na reciklažu.

Takođe može da ga vrati u radnju, pošto su prodavci obavezni da uzimaju stare aparate i da ih ili poprave, ili recikliraju.

Foto: Ilustracija/YAYimages