BanjalukaLive

Thu04262018Kako dobiti bolji signal u zatvorenom prostoru?

mobilni yay0802

Iako ne možete da promijeniti zakone fizike i način na koji funkcionišu radiotalasi, postoje neki trikovi i metodi kako da poboljšate mobilni signal u zatvorenom. Neki od njih zahtijevaju promjene u navikama ili kupovinu nekih mobilnih dodataka dok drugi koriste već postojeća svojstva u vašem telefonu. Kako god, signal će vam biti bolji.  

Imate li Wi-Fi poziv? Koristite ga!
Wi-Fi pozivi relativno su nova opcija koja se može naći na većini novih mobilnih telefona. Umjesto da koristite mobilnu mrežu, spojite vaš smartphone na Wi-Fi mrežu i uspostavljajte pozive preko nje, odnosno preko interneta.  

S obzirom da su Wi-Fi mreže uglavnom u zatvorenim prostorima taj signal je dosta jači od mobilnog signala. Sami Wi-Fi pozivi su se poboljšali posljednjih nekoliko godina, pišu "Vesti online".

Nabavite femtocell
Femtocell i nije nov proizvod, ali većina nas za njega nikad nije čula jer se ne korite previše. Najlakše ga je shvatiti kao repetitor za najbližu mobilnu antenu. I femtocell i antena rade na istim frekvencijama kao i vaš telefon, ali femtocell je programiran da prima i reemituje vaš signal anteni. Ono što je takođe dobro jeste da radi s bilo kojim mobilnim telefonom.  

Nabavite pojačivač signala
Postoje kontroverze oko njihove efektivnosti, ali pojačivači mobilnog signala mogu biti dobro rješenje na lokacijama gdje su različiti telefoni i različite mreže.  

Imajte na umu ograničenja mobilnog signala
Radiotalasi se ponašaju na određeni način zahvaljujući zakonima fizike i neće postojati tehnologija koja će to promijeniti. Zato je najbolje izbjegavati telefoniranje u "prizemlju" i sobama koje su "zatvorene" sa svih strana.

Foto: Ilustracija/YAYimages