BanjalukaLive

Thu04262018F.lux - odmor za oči

laptop spavanje yay0805

Moderni uređaji su često krivi za probleme sa snom, ali mogu da budu i dio rješenja.

Gledanje u monitor satima izaziva pretjerano naprezanje očiju. Odmorite oči pomoću f.lux-a koji automatski monitor podešava dobu dana.

f.lux je besplatan program za automatsko prilagođavanje osvijetljenosti ekrana u zavisnosti od doba dana.

Predstavlja alat koji vam omogućava da smanjite zamaranje vaših očiju i sačuvate vid prilikom dugog rada na računaru. Ovo je posebno od značaja ako na računaru radite noću.

Nakon instalacije, sve što je potrebno da uradite je da podesite željeno osvjetljenja u dnevnom i noćnom okruženju, ukoliko vam ne odgovaraju default postavke, program će automatski u skladu sa vremenom mijenjati osvjetljenje ekrana.

Kako bi dobili najbolji mogući rezultat potrebno je i da unesete tačne parametre geografskog položaja tj. koordinate mesta na kome se vi nalazite. To možete da izračunate i uz pomoć ovog programa koji vam sam nudi tu opciju. Time F.lux u svom algoritmu promjena osvjetljenja može da uračuna tačne informacije kao što je vreme izlaska i zalaska sunca. Sve promjene na ekranu može da radi postepeno u intervalu od 60 minuta ili ubrzano u intervalu od 20 s.

f.lux će se smjestiti u Sistem Tray-u i uvijek će vam biti na dohvat ruke. Ukoliko su vam zbog nekog rada potrebne jake boje, nudi vam mogućnost privremenog isključenja.

f.lux je veoma mali ali koristan alat koji može da vam znatno olakša rad za računarom.

Program je dostupan za Windows, Mac, Linux, iPhone/iPad Android. Opširnije OVDJE.

Foto: Ilustracija/YAYimages