BanjalukaLive

Wed12132017Evo kad i kako da mijenjamo brisače na autu (VIDEO)

brisac yay2610

Metlice brisača su od velike važnosti za bezbjednu vožnju u jesenjim i zimskim uslovima, a uz malo dobre volje možete da ih provjerite i zamjenite i sami.

Vodene pruge koje ostaju nakon prelaska brisača preko vetrobranskog stakla nisu samo neprijatne, već i opasne.

Nažalost, brisače često i ne primjećujemo sve dok ne padnu prve kiše, i po pravilu tek tada shvatimo u kakvom su stanju. U slučaju da su pohabani, imaćemo poteškoće da vidimo put pred sobom, a samim tim vožnja će da bude manje bezbjedna. Zato je bolje provjeriti ih na vrijeme i po potrebi zamjeniti.

Za taj posao su vam potrebni sredstvo za čišćenje stakla, par krpa, ravno sečivo ili strugalica, malo strpljenja i eventualno nove metlice.  

Prvo treba provjeriti da li su brisači za zamjenu. Često razlog za loše čišćenje i vodene tragove nije oštećenje brisača, nego prljavštima na staklu ili na gumicama metlica, a sve to možete da očistite.  

Prvo, prevucite prstom preko ivice brisača. Ako jagodica ne prelazi glatko preko ivice gume, treba očistiti eventualne naslage ili strane čestice. Na svijetlu tkaninu naprskajte malo tečnosti za čišćenje prozorskih stakala, i lagano prevucite niz ivicu gume. Uradite ovo par puta, i vidjećete crne tragove na krpi. Ovo bi trebalo da uradite svaki put kada perete automobil.  

Međutim, ako su metlice oštećene, moraćete da ih zamjenite. Zavisno od upotrebe i spoljašnjih uticaja kao što su sunce i hladnoća, brisači mogu da traju od pola godine do godinu. Ako je došlo vrijeme za zamjenu brisača, metlice ćete najčešće birati po dužini, i to iz kataloga, a u tome će vam pomoći prodavac.  

Postoje tri osnovna tipa kačenja: bočni bolc, kuka i bajonet kačenje. Ne brinite, većina zamjenskih brisača dolazi sa adapterima koji omogućavaju montažu bilo koji tip da je u pitanju.  

Provjerite kako se kači metlica na vašem brisaču i odaberite odgovarajući adapter. Da biste skinuli staru metlicu, ponekad ćete morati da pritisnete neki osigurač da bi je otpustili sa nosača.  

Pokušajte da zapamtite kako je stari brisač bio zakačen, da biste lakše montirali novi. Izbjegavajte najjeftinije metlice, jer one mogu da ostavljaju tragove i kad su nove, da škripe, a obično se ranije i potroše.  

Detaljno očistite vjetrobransko staklo prije nego što pričvrstite nove metlice, i upotrebite ravnu oštricu ili strugalicu ako je potrebno da skinete tvrdu nečistoću na staklu.  

Ovo je vrlo važno, jer ona će vrlo brzo oštetiti gumu na novim brisačima. Strugalicom prelazite po staklu pod uglom od 30 stepeni, i tada nema opasnosti da ga oštetite.  

Imajte u vidu da postoje i različite vrste metlica brisača. Pored klasičnih koji imaju nosač čitavom dužinom, danas su vrlo popularne metlice sa elastičnim nosačima (aerotwin) koji prijanjaju bolje u čitavoj dužini.  

Napredniji brisači jesu skuplji, ali osim boljeg čišćenja i trajnosti, oni imaju bolju aerodinamiku, te tako proizvode i manje buke.

Foto: Ilustracija/YAYimages