BanjalukaLive

Mon04272015

Back Komunikacije Ekološki računar od drveta


Ekološki računar od drveta

Irska kompanija MicroPro predstavila je računar napravljen od drveta iameco v3, koji bi mogao da ponese titulu "najekološkiji računar na svijetu". Gotovo kompletan računar može da se reciklira, a 20% računara je spremno za direktno recikliranje, bez dodatnih procesa.

ekokomp1

Računar "iameco v3" dolazi s ekranom osjetljivim na dodir (LED osvjetljenje), ima drveni okvir, a inventivno je osmišljeno i hlađenje: umjesto bučnih ventilatora ima sprovedene bakrene cijevi koje osiguravaju pasivno hlađenje. U pres materijalu se navodi da drveno kućište iameco-a emituje 70% manje CO2 nego "običan" desktop ili laptop računar.

ekokomp2

Računar su dizajnirali njemački naučnici sa berlinskog "Fraunhofer Institute IZM".

MicroPro "eco-friendly" kompjutere pravi još od 1992. godine. Saradnja sa "Fraunhoferom" je novijeg datuma, a prvi plod njihove saradnje – v3 dobio je "EU EcoFlower Label", kojom Evropska zajednica nagrađuje proizvode koji "čuvaju prirodu".

Još nema informacija o cijenama i kada će se iameco v3 pojaviti u prodaji, ali zvanično će biti predstavljen u Evropi na "Electronics Goes Green (EGG) 2012" sajmu u Berlinu, koji se održava od 11-14. septembra.

(B92)

 

Demofest