BanjalukaLive

Wed12132017Upozorenje policije: Vrebaju internet prevaranti

oglasi yay2606

Banjalučka policija pozvala je građane na oprez prilikom kupovine putem pisanih i elektronskih oglasa.

Podsjećaju na nedavni slučaj iz Prnjavora, kada je muškarac, preko internet stranice, s nepoznatom osobom dogovorio zamjenu mobilnog telefona za gasni pištolj, nakon čega je poslao telefon za koji je u pošiljci – paketu dobio drveni predmet. U toku je rad na identifikovanja osobe koja je na ovaj način počinila krivično djelo prevare.

Iz CJB Banjaluka podsjećaju da su u prethodnom periodu građani dovođeni u zabludu i prevareni tako što su putem pisanih i elektronskih oglasa dogovarali zamjenu ili kupovinu tehničke robe, mobilnih telefona, fotoaparata ili drugih predmeta sa licima kojima bi posredstvom servisa za slanje novca ili sredstvima saobraćaja slali novac ili dogovorenu zamjensku robu, a u dogovorenom roku ne bi dobijali kupljeni ili zamjenski predmet.

U prethodnom periodu građani su prijavljivali i da su određena lica lažnim prikazivanjem činjenica dovodila u zabludu oštećene sa područja Republike Srpske i Federacije BiH da uplate novac na ime lažne firme koja posreduje u zapošljavanju u inostranstvu.

Iz CJB Banjaluka preciziraju da određena lica putem pisanih i elektronskih oglasa traže radnike različitih profila (građevinske struke, mašinske struke, medicinske struke, radnici za rad u šumi i slično) sa područja BiH.

"Zatim zahtijevaju da se uplate određeni novčani iznosi putem servisa za slanje novca ili da se novac i fotografije ličnih dokumenata zapakuju u koverte i predaju vozačima određenih autobuskih prevoznika koji dalje dostavljaju novac licima koji navodno organizuju odlazak u inostranstvo, što oni to po prijemu novca ne učine i prekidaju svaki dalji kontakt sa oštećenima", dodaje se u saopštenju.

Iz CJB Banjaluka navode da pripadnici tog centra intenzivno rade na sprečavanju i rasvjetljavanju svih krivičnih djela za koje građani podnose prijave ili za koje saznaju po službenoj dužnosti.

CJB Banjaluka poziva građane na oprez prilikom kupovine putem pisanih i elektronskih oglasa, a ukoliko budu žrtve krivičnog djela prevara, podsjeća da to mogu prijaviti u najbližu policijsku stanici ili na besplatan broj "122".

Foto: Ilustracija/YAYimages