BanjalukaLive

Tue11212017Tragedija koja je potresla BiH i čitav region

nesreca mostarYT1405


Tragedija koja se desila u Mostaru, kada je prilikom pada aviona poginulo pet osoba, od kojih troje djece, potresla je kompletan region.

Gordana Tadić, vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH posjetila je mjesto nesreće i izjavila da je Tužilaštvo BiH preuzelo ovaj predmet.

"Naši tužioci su članovi komiteta za vazdušnu bezbjednost i obučeni su za rad u ovakvim situacijama. Ja sam naložila postupajućoj odnosno dežurnoj tužiteljki, Diani Kajmaković, da zajedno sa svim nadležnim institucijama obavi uviđaj po svim visokim profesionalnim standardima i međunarodnim konvencijama i upravo to je ovde u toku", kazala je Tadić.

Ona je dodala i kako je uviđaj počeo još sinoć, ali da je obustavljen zbog loših uslova za njegovo obavljanje, te je nastavljen u jutarnjim satima.

"Na slučaju radimo zajedno sa ekspertima koje je imenovalo nadležno ministarstvo. Nažalost, desila se velika tragedija, a mi ćemo uraditi sve što je unašoj nadležnosti da rasvjetlimo slučaj. Ja bih ovom prilikom izrazila saučešće porodicama nastrdalih", istakla je Tadić, piše Faktor.ba.

Na upit novinara odgovrila je kako se o uzrocima nesreće još uvijek ne može govoriti. Dodala je da je ovo jedna od najvećih avionskih nesreća u BiH.

"To će se utvrditi tokom istražnog postupka. Ne mogu govoriti o tipu letjelice, samo mogu kazati da je poginulo pet osoba kao što već znate. Danas će biti obavljena obdukcija tijela preminulih, a nastavlja se rad na utvrđivanju karakteristika i ispravnosti letjelice i drugih okolnosti pod kojima se nesreća dogodila te će uslediti i saslušanje svjedoka", istakla je Tadić.

Koliko će trajati istraga ona nije mogla precizirati, te je dodala da će biti potrebno vrijeme kako bi se obavila sva vještačenja."Dnevni avaz" navodi da je jedan od poginulih bio mladi fudbaler aktuelnog prvaka BiH mostarskog Zrinjskog, u kojem su šokirani činjenicom da na treninge i utakmice više neće dolaziti Luka Lovrić.

"U ovom jako teškom trenutku naša srca i misli su uz porodicu Luke Lovrića, polaznika Škole fudbala HŠK Zrinjski koji je poginuo u jučerašnjoj avionskoj nesreći. HŠK Zrinjski izražava najdublje saučešće Lukinoj porodici i svima onima koji su poznavali malog anđela", navodi se u saopštenju Zrinjskog.

Tragedija je veća tim prije što je u stravičnoj nesreći život izgubila i Lukina sestra.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izjavio je u nedjelju da će Grad Mostar proglasiti dan žalosti na dan kada bude održana sahrana nastradalih u avionskoj nesreći koja su u subotu dogodila kod Mostara.

Bešlić je kazao kako je ova nesreća ogromna tragedija kako za Mostar tako i za cijelu BiH te je izrazio duboko saučešće porodicama nastradalih.

Dodao je kako nema novih informacija o nesreći te da će se detalji znati kada se završi istraga.

"Ono što ja mogu učiniti jeste da izrazim žaljenje za mladim ljudima koji su tragično izgubili živote, kao i da izjavim saučešće članovima porodica poginulih i podršku u ovom teškom trenutku", kazao je Bešlić.

Velika tragedija u Mostaru dogodila se tokom aeromitinga, u naselju Jasenica. Avion je letio u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" koja je organizovana na mostarskom aerodromu.

Foto: YouTube/ScreenShot