BanjalukaLive

Tue04242018Pokojniku stavili šešir i naočare pa ga prebacili u BiH

grizelj0607

Mijo Grizelj (58) iz sela Gorice-Sovići u opštini Grude, koji se u nedjelju utopio na plaži u turističkom naselju Baško Polje kod Makarske, nekoliko sati nakon smrti je kao živ čovjek prešao granicu između Hrvatske i BiH, a već sutradan je sahranjen na lokalnom groblju u svom rodnom mjestu.

Dobro obaviješteni izvor tvrdi za Press RS da su Grizelja, kao u scenariju filmskog hita „Mrtav 'ladan", preko granice prevezli članovi njegove porodice, koji nisu željeli da čekaju neophodnu dokumentaciju za prevoz tela u drugu državu, već su ga kao živog „prošvercovali" preko granice.

"Mijo Grizelj umro je na plaži, a porodica ga je preuzela u mrtvačnici u Makarskoj, navodeći da će kasnije doći po smrtni list. Međutim, po dokument uopšte nisu došli. Umjesto toga, porodica je pokojnika stavila na zadnje sjedište „golfa 2". Na glavu su mu stavili šešir i naočare, a onda su ga bez puno muke kao živog prevezli preko granice. Bez problema su prošli pokraj dvije granične kontrole a da niko ništa nije posumnjao", tvrdi izvor koji je insistirao na anonimnosti.

Slučaj „Grizelj", koji spada u rubrike „vjerovali ili ne", u posljednjih nekoliko dana je top tema u Grudama, a posebno u mjestu Gorice-Sovići. Slučaj se uglavnom prepričava kao podvig, jer je porodica uspjela da preveze pokojnika bez plaćanja potrebnih dažbina obema državama. Iako svi mještani ponešto znaju o slučaju „Grizelj", državne službe obje zemlje potpuno su neobaviještene.

Marina Kraljević Gudelj, portparol Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije, potvrdila je za Press RS da je Mijo Grizelj preminuo u nedjelju oko 17 časova, ali dodaje da policija nema informacija da je njegovo tijelo ilegalno prebačeno preko granice.

"Mijo Grizelj (58) utopio se u nedjelju na plaži ispod hotela „Alem" u Baškom Polju kod Makarske. Na mjesto nesreće izašli su policijski službenici i mrtvozornik, koji je u 17.18 konstatovao smrt. Ljekar je utvrdio da na tijelu nema nikakvih tragova nasilja i da je nesrećnom čovjeku tokom kupanja stalo srce. Obdukcija nije rađena i tijelo je vozilom komunalnog preduzeća prevezeno u mrtvačnicu u Makarskoj. Poslije toga više nismo imali nikakvih prijava o tom slučaju", rekla je Kraljević Gudelj.

Ona kaže da je prema podacima PU Splitsko-dalmatinske Mijo Grizelj rodom iz Sovića u BiH, ali da je riječ o državljaninu Hrvatske, koji ima prijavljeno prebivalište u Imotskom.

Izvor Pressa RS tvrdi da Grizelj ima dvojno državljanstvo i da je upravo taj detalj porodica iskoristila prilikom preuzimanja tela u mrtvačnici, gdje su naveli da će se sahranu obaviti u jednom selu kod Imotskog.

- Prilikom preuzimanja tijela zaposleni u mrtvačnici vidjeli su kada je porodica tijelo stavila u sivi „golf 2". Pošto niko do sada nije došao po smrtni list, oni su to i ispričali policiji, ali ta prijava očigledno nije ozbiljno shvaćena. Policija je sigurno o tome obaviještena, ali sada na sve načine pokušava da zataška slučaj, jer je to međunarodni skandal i sramota za obje države - tvrdi izvor Pressa RS.

(BLLIVE)