BanjalukaLive

Tue04242018Kuzmić opet na plinskoj boci, deložacija odgođena

kuzmic youtube3003

Ni treći pokušaj deložacije Kuzmić u banjalučkom naselju Česma nije bio uspješan. Radomir Kuzmić i ovog puta je prijeteći da će se dići u vazduh sačuvao svoje imanje.

U banjalučkom naselju Česma po treći put je pokušana deložacija porodice Kuzmić, koja je odgođenja do daljnjeg, nakon što je Radomir Kuzmić prijetio da će, uz pomoć plinske boce, da digne vazduh i sebe i kuću. Isti scenario dogodio se i u avgustu prošle godine.

Nekoliko desetina policajaca pojačanih jedinicom za podršku, stiglo je nešto prije devet časova pred kuću porodice Kuzmić, gdje su se okupile komšije i građani koji podržavaju u njihovoj borbi za sačuvaju kuću.

Radomir Kuzmić sudskog izvršitelja i policiju dočekao je na terasi pored plinske boce i sa upaljačem i upozorio sve prisutne da se ne približavaju kući, jer će u protivnom da zapali bocu.

"Koliko sam bio odlučan da se u ratu borim za Republiku Srpsku, toliko sam odlučan da se borim za svoj krov nad glavom", poručio je Radomir Kuzmić sa terase kuće koju bi odlukom suda trebao da napusti i vrati se u svoju nekadašnju kuću u Hrvatskoj, piše Mondo.ba.

Nakon sat vremena neizvjesnosti i nekoliko upozorenja Kuzmića policiji i prisutnima, među kojima je bila i njegova supruga Gordana, da se odmaknu od dvorišta drama je završena.

Snage reda i zakona imale su i ovaj put tanje živce ali i razumijevanje, pa se odustalo od deložacije, a iako je porodica Kuzmić mogla da odahne danas, ogromna briga je i dalje tu.

"Ogorčen sam na korumpirane pojedince u domaćem pravosuđu koji dovode narod u ovakvu situaciju u koju su mene doveli. Neka je sramota sudiju koja je vodila postupak u mom predmetu što je donijela onakvu presudu", rekao je Kuzmić novinarima kada se sve smirilo.

On se zahvalio Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica u kojem su pokušali da odlože današnji pokušaj izvršenja presude, ali kako Kuzmić kaže, to nije bilo moguće jer je tražilac izvršenja odustao od prijedloga se sklopi neka vrsta ugovora.

Tražilac izvršenja je Lucija Budiša, supruga pokojnog Dragomira Budiše s kojim je Kuzmić je 1992. godine mijenjao svoju imovinu u mjestu Slavonski Kobaš u Hrvatskoj za imovinu u Česmi. Porodica Budiša 2003. godine zatražila je poništavanje ugovora o zamjeni nekretnina, što je Osnovni sud u Banjaluci prihvatio, a Okružni potvrdio.

"Ona živi u Australiji i njoj sigurno nije stalo do ove imovine. Vjerovatno to radi iz kaprica, samo da profitira od imovine koju sam ja čuvao i održavao dok su oni uzrokovali da moje imanje propadne zbog neodržavanja. Totalno je devastirano i ja se nemam kuda tamo vratiti", objašnjava Kuzmić.

On je nedavno protestovao ispred palate predsjednika Republike Srpske, a prije nekoliko godina i pred Osnovnim sudom u Banjaluci, a zatim danima štrajkovao ispred Narodne skupštine Republike Srpske i tada su mu i poslanici i tadašnji ministri u Vladi obećavali da će pomoći u rješavanju njegovog slučaja.

Kuzmić je i danas zamolio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ispuni obećanje koje mu je dao 2009. godine kada je još bio premijer, ''ako je čovjek od riječi''.

"Zamolio bih ga da se drži obećanja i da na neki način pomogne u rješavanju mog problema. Ministarstvo je voljno da mi pronađu rješenje za trajni smještaj, ali je problem što za to treba i komad zemlje koji ja nemam i nemam mogućnost da ga kupim. Ministarstvo tvrdi da bi me uvrstilo u međunarodni projekat o trajnom zbrinjavanju raseljenih lica, da mi izgrade kuću, ali u pitanju je taj komad zemlje", izjavio je Radomir Kuzmić i izrazio nadu da više neće morati dolaziti u ovakvu situaciju i izlagati svoju porodicu traumama.

"Nije mi žao sebe, samo bi mi bilo žao da neko drugi nastrada".

Kuzmić: Tužilac i svjedoci lagali

Kuzmić tvrdi da je presuda donesena na osnovu lažnih iskaza tužioca i njegovih svjedoka, da je Budiša tvrdio da je kuća u Česmi 1992. godine bila "sa svih strana izrešetana i da su na nju bacane eksplozivne naprave", što se kako kaže Kuzmić, golim okom može demantovati pogotovo ako se uzme u ubzir činjenica da u ovom kraju nije bilo takvih ratnih dejstava.

Foto: YouTube/ScreenShot