BanjalukaLive

Fri04272018Banjaluka: Ugašen požar u Incelu

incel0607

 

Kvar na instalacijama najvjerovatniji je uzrok velikog požara koji je danas zahvatio skladište preduzeća "Energoplan d.d.", odnosno bivšu fabriku "Poliester" u krugu banjalučkog Incela.

Požar je prijavljen oko 14.25, a banjalučki vatrogasci su u rekordnom vremenu stigli na mjesto požara i krenuli u borbu sa vatrom.

Za nepuna dva časa 15 banjalučkih vatrogasaca sa šest vozila uspjelo je lokalizovati požar koji je prijetio da izazove veliku ekološku katastrofu, s obzirom da je vatra prijetila da se proširi na skladište sa hemikalijama koje je u vlasništvu firme "Prohema" iz Brčkog, prenose "Nezavisne".

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, došao je u krug Incela i izjavio da je požar izbio tokom radova na instalacijama u jednoj od hala preduzeća 'Energoplan' u kojoj su bili tepisi.

"U toku dana radnici su popravljali instalacije pa bi to mogao da bude jedan od uzroka požara, koji će buduća istraga utvrditi", istakao je Čađo.

Dodao je da je vatra zahvatila unutrašnju krovnu konstrukciju i izolaciju u hali.

"Vatrogasci su zbog velikog prostora u halama koji je bio pod vatrom imali jako težak posao tokom gašenja požara", naveo je Čađo.

Mještani koji žive pored Incela ispričali su da su oko 14.25 vidjeli veliki crni dim koji se dizao iznad bivše fabrike "Poliester".

"Znam da su tamo skladišta raznih firmi i crni dim je bio dovoljan znak da gori nešto jače", ispričala je mještanka koja je željala ostati anonimna.

Posljednji požar u krugu Incela desio se u junu 2010. godine. U tom požaru koji je izbio u večernjim časovima izgorjela su skladišta preduzeća "Inter lignum", "Astra" i skladištu kineske robe. Materijalna šteta bila je procijenjena na više od milion maraka.

U avgustu 2009. izbio je požar i u skladištu firme papirnatih proizvoda "Celex", takođe u krugu banjalučkog Incela. U trenutku izbijanja požara u skladištu je bilo 14.000 paleta gotovih proizvoda.

U požaru koji je u ovom preduzeću izbio i u martu 2008. izgorjelo je više hiljada paleta gotovih proizvoda.

(BLLIVE)